Muftija dr. Mevlud ef. Dudić: IZ je toliko snažna da je ni sudski proces protiv mene neće zaplašiti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok se očekuje otvorenje renovirane Arap džamije u Novom Pazaru u Kraljevu se vodi postupak protiv predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji upravo zbog Arap džamije. I to, kako kaže u intervjuu za Sandžak TV, pod izgovorom da nije smio dozvoliti njeno renoviranje. Da podsjetimo, tužbu je podnio inspektor Republičke građevinske inspekcije sa sjedištem u Kraljevu.

E, pa malo su se prešli. Čak se prijeti kaznom do 25 hiljada eura zato što je, prema njihovom nalogu kako stoji, ugrožen ambijent manastira Đurđevi stupovi koji se nalazi u njenoj blizini. Pitao sam sudiju da li je bila nekad u Novom Pazaru. Odgovorila je da nije nikad.

Pitao sam a znaš li gdje je Arap džamija a gdje su Đurđevi stupovi. Rekla je da ne zna. Pitao sam da li zna u kakvom je stanju bila Arap džamija kad je još 2014. godine naloženo da se u njoj ne smije klanjati jer je u ruševnom stanju i da prijeti opasnost da neko bude ozlijeđen. Ili ste htjeli da Arap džamija bude ruglo i šta god se desi u Novom Pazaru prva slika koja se šalje u svijet preko medija je stara, oronula Arap džamija koja bi bila urnek kakav je islam i kakvi su muslimani, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Zajednica je, poručuje, dovoljno snažna i stabilna da je niko ne može odvratiti s puta niti zaplašiti.

U 21. vijeku imate sudske naloge protiv onih koji čuvaju dostojanstvo svoje vjere, obraza, zajednice. Samo sam pitao sudinicu dal nešto ima slično u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu. Kaže, nemojte to povezivati s time. Pitao sam da li je ikad pozvala vladiku ili patrijarha. Rekao sam naravno da nisi nikad niti bi ga smjela pozvati jer je to sveto. A mislite da to što ćete mene pozvati ovdje pa donijeti neke odluke da ćete nas zaustaviti. Ne, naše džamije će izgledati najljepše i biti zaštićene, ističe muftija Dudić.

Muftijama u Hrvatskoj, Sloveniji nije jasno kako je moguće da se takve stvari dešavaju u Srbiji.

Nije im jasno mada su svjesni da se ovdje još neke stvari nisu završile onako kako treba. Ipak, čvrsto vjerujemo i mi se nadamo. Vjerujemo da će se stvari promijeniti i da dolaze bolji dani.

Na istinu se, naglašava, neće dugo čekati čak će je, poručuje, i ove generacije dočekati

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker