Hajro ef. Tutić: Novi Pazar 60 posto leži na vakufu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kada je akademik Zukorlić još 2019. godine muftiji Dudiću uručio rješenje Agencije za restituciju  o vraćanju vakufa Stara banja i dva i po hektara zemljišta oko nje bio je to događaj na kojeg se čekalo godinama I u šta je uloženo rada, truda, angažmana i borbe.

Kad imate nešto izgubljeno a onda odjednom dobijate nešto što je nemoguće pa prije bih mogao da kažem da je to čisto nevjerovatno bilo. Mi smo vratili srce vakufa.

To su nam islamske ustanove. To je vakuf Gazi Isa-bega. Tu je temelj Pazara. Novi Pazar 60 posto leži na vakufu. Garantovano. Prema podacima rahmetli prof. Šuševića nekad je u Novom Pazaru bilo 350 katanaca, odnosno dućana. Vakufskih.

Pa koliko stotina kuća I to je sve bilo u užem centru. Mislim da nema ni sto kvadratnih metara da se negdje ne zakači ćošak vakufske imovine. Nama nije vraćeno ništa. Rađeno je proširivanje ulica, izgradnja objekata, stambenih Lučnih zgrada, zanatskih centara, zgrada Suda  gdje smo u tom krugi imali naših 14 lokala.

Hadžet cijeli je vakuf. 11 hektara zemlje, sve one kuće što su od bolnica, od Musale pa gore do filtera preko 90 posto je vakufsko.

Sigurno nećemo odustati od svakog centimetra da istražimo, da vidimo gdje je naše I da pokušamo to da vratimo, kaže, između ostalog, Hajro ef. Tutić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Nexi
Nexi
1 godina ranije

Tuticu dal ima jedan Tutic da je dobar covek
Vrati vakufsko u Nisu i Beogradu onda svaka cast
A ovako sve seljaci dosli da otimaju.

Smoluća
Smoluća
1 godina ranije

Izgleda da će da se obistini prognoza komentatorke ,,sare,”da ce ove hodze iz izus-a i spp falangisti početi da istjeravaju narod iz sopstvenih kuća,tvrdeci da su na vakufu…neznam,dali ima većeg zla u cijelom,,mliječnom putu,,od ovih hodza(alima) iz izus-a..koje su ovo psiho nakaze…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker