Dvije Islamske zajednice ratuju oko parcele u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pre više od četiri meseca Rijaset Islamske zajednice Srbije otpočeo je izgradnju Islamskog centra u Novom Pazaru, projektom je predviđeno da ovaj Islamski centar u svom sklopu sadrži dečije versko obdanište, školu Kur’ana kao i Džamiju.

Početkom decembra pristalice bivšeg muftije Muamera Zukorlića i uposlenici Islamske zajednice u Srbiji tokom jutarnjih časova oterali su radnike sa gradilišta i zatvorili put koji vodi ka gradilištu i privatnim objektima koji se nalaze u blizini gradilišta, pod izgovorom da se radovi izvode na vakufskoj parceli koja pripada Islamskoj zajednici u Srbiji, a koja je godinama unazad u sukobu sa Islamskom zajednicom Srbije oko raznih verskih objekata i zemljišta.

Nova S

Uvidom u katastarska dokumenta, naša redakcija uvidela je da je vlasnik sporne parcele Grad Novi Pazar, a da je parcela, deo groblja, dat na korišćenje Islamskoj zajednici, ali nije navedeno kojoj, s obzirom da u Srbiji postoje dve.

Presudom Osnovnog suda u Novom Pazaru, pre više od mesec dana naređeno je otklanjanje ograde kojom je zatvoren put koji vodi do privatnih kuća kao i uklanjanje privatnog obezbeđenja koje 24 sata obezbeđuje ovo gradilište. Sud je takođe doneo odluku da se dozvoli ispravak greške u katastru, te je put pored gradilišta vraćen vlasnicima kuća do kojih vodi a parcelu groblja o kojoj je došlo do spora Islamskih zajednica vrati u prvobitno stanje, tako da Islamski centar koji je u izgradnji više nije u delu vakufa za koji Islamska zajednica bliska Muameru Zukorliću tvrdi da njima pripada.

Za danas je bio zakazan dolazak sudskog izvršitelja, koji je uz asistenciju policije trebalo da naredi ukalanjanje barikada. s obzirom da više od mesec dana barikade nisu uklonjene kao i obezbeđenje islamske zajednice.

Oko stotinak uposlenika i pristalica islamske zajednice okupilo se danas ispred gradilišta kako bi sprečili sudskog izvršitelja da ukloni obezbeđenje i barikade, medijima se obratio Enes ef Ibrović koji je rekao da vernici neće odustati od odbrane vakufa i da će braniti svoje vakufe dokle god to bude potrebno.

„ Poslednja sudska odluka samo je pokazatelj neprijateljskog odnosa države, oni umesto da se urazume, oni idalje srljaju i otimaju. Zahvalan sam vernicima što više ne dozvoljavaju da se otima vakufska imovina, vernici su se okupili jer smo dobili najavu da će danas da dođu pravosudni organi i da uklone naše obezbeđenje”, rekao je efendija Ibrović.

On je rekao da sudska odluka ne znači da je sud u pravu, jer smo i ranije imali slučajeve korupcije u sudovima i odluka koje su loše, i naglasio je da će vernici braniti vakufsku imovinu uprakos svim odlikama suda. Nakon dolaska policije, koja je na lice mesta došla zbog ugroženosti saobraćaja prisutnim vernicima se kratko obratio i efendija Abdurahman Kujević, koji je rekao da su pravosudni organi pokleli pred snagom vernika i da su odustali od dolaska na gradilište kako bi uklonili obezbeđenje.

On se vernicima zahvalio na hrabrosti i spremnosti da po svaku cenu odbrane islamsku zajednicu i vakufska dobra, nakon toga je vernike pozvao da se raziđu a na gradilištu su ostali samo pripadnici obezbeđenja koji čuvaju zemljište.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker