Dr. Plojović: Jučer su na vakufskom dobru bile džematlije sa svojim imamima u odbrani vakufa a ne ekstremističke, naoružane grupe

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

O zbivanjima na vakufskom dobru „Mearif“ kod Velikog groblja u Novom Pazaru izvještavali su gotovo svi mediji. Mešihat Islamske zajednice uputio je i demantij Tanjugu kao državnoj agenciji zbog prejudiciranog naslova, ali gotovo nigdje nije objavljeno. Vakuf je svetinja, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je jedina prava institucija muslimana u državi Srbiji.

dfbhrthjdtz

{module Oglas 1 – 2020}

Tako se, poručuju, svi prema njemu trebaju odnositi i poštivati njegove odluke. Jučer na vakufskom dobru nisu bili, kako je navedeno, ekstremisti, naoružani muškarci već prave džematlije sa svojim imamima koji su branili svetinje.

Dok država najavljuje obračun s kriminalom, na ulicama Novog Pazara dešavaju se pucnjave, ranjavanje slučajnih prolaznika, upad naoružanog muškarca u ugostiteljski objekat zbog nezadovoljstva što nema gdje parkirati automobil. Kriminalni miljei s jedne strane duboko ukorijenjeni i povezani s različitim najvišim političkim strukturama. S druge strane, najhrabrije džematlije Islamske zajednice u Srbiji dok brane vakufe označavaju se ekstremistima, naoružanim muškarcima koji, kako je prenijela i državna agencija Tanjug, zaposijedaju navodno gradilište Islamskog centra paravjerske tvorevine. Istina je da je jedina prava, priznata institucija u Srbiji Mešihat islamske zajednice, priznat i uvažavan i u svijetu. Nažalost, sa stubom jedne zajednice neko se pokušava poigravati.

{module Oglas 0 – 2020}

-Oni koji bi trebalo da se hapse, da se njihovi sumnjivi poslovi kontrolišu i prate, oni se ostavljaju da slobodno djeluju i bave onim čime se bave. S druge strane, imate paradoks da neko ko nije iz tog miljea ko ne pripada toj kategoriji ljudi, uradi ono što je Bogom dato pravo, a to je da brani svoj obraz i čast, svoju imovinu, vjeru, takvi se proglašavaju naoružanim grupama, ekstremistima koji ugrožavaju, koji ometaju. Upravo se to desilo jučer kada je jedan broj vjerskih službenika Novog Pazara, imama, sa svojim najboljim džematlijama nakon sabah namaza, a tad ustaju samo najbolji i najčvršći muslimani odlučio pružiti podršku svojoj Islamskoj zajednici u borbi za očuvanje vakufa, kojeg je neko odlučio da ugrozi misleći da će mu prethodno spomenuta sprega pomoći da takvu namjeru realizira.

Ta skupina naših ljudi, službenika Islamske zajednice i naših džematlija došla je na taj prostor, da pruži podršku Islamskoj zajednici i njenim službama, koje su sa zakašnjenjem uvidjele da se vrši ozbiljno ugrožavanje vakufskog dobra, kada je donijeta odluku da se ono spriječi. Hvala Bogu da je odmah nakon toga i nadležna inspekcija izašla na lice mjesta i zabranila dalje  izvođenja daljih radova. Šta mi tražimo i šta smo tražili jučerašnjim postupkom? Nismo željeli da bilo koga ugrožavamo osim da ono što pripada i vakufu zaštitimo, da niko nema pravo da ga ugrožava. Postoji razlog za reakciju, to jest akciju. Za strah ne postoji razlog. Zapravo je strah efekat koji se želi postići kod naših ljudi, da se povuku, da odustanu.  Ljudi koji žive u ovom gradu i okruženju moraju se pokrenuti. Moramo reagovati, djelovati da prije svega ono što imamo, a to su naši životi i imetak, zaštitimo i sačuvamo.

{module Oglas 2 – 2020}

To znači da svi tražimo da oni koji nas ugrožavaju ili potencijalno mogu ugroziti budu na vrijeme sankcionisani kako do toga ne bi došlo. Ne smije u ovom gradu, državi, biti nedodirljivih i bahatih, ma koliko i ma šta oni posjedovali, bez obzira  čime se bavili i kome bili bliski,  jer naši životi, imetci i bezbijednost ne smiju biti ugroženi, kaže dr. Rešad ef. Plojović potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker