Centralna bajramska svečanost održana u Islamskom centru Gazilar (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Centralna bajramska svečanost održana je u Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru. Nakon sabah namaza, u uvodnom dijelu uoči Bajram namaza, vjernicima je pripremljen prigodan program koji je uživo emitovan na RTS-u.

Najmlađi polaznici predškolske – ustanove Reuda svojim izvjedbama uljepšali su bajramsko jutro, dok je za učenje tekbira, salavata, ilahija i kasida dio programa bio rezervisan mladim izvođačima iz reda novopazarskih imama i studenata islamskih nauka.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

– Kurban ili žrtvovanje nije samo fizički čin. To je simbol naše spremnosti da se odreknemo nečega dragocjenog zarad Allahovog zadovoljstva. To je trenutak kada se podsjećamo da su sva naša dobra od Allaha i da smo samo čuvari Njegovih blagodati. Svaki naš postupak, svaka naša žrtva treba da bude izraz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju. To nas podsjeća na činjenicu da je sve što imamo u ovom prolaznom svijetu, zapravo, Allahov dar i da smo mi samo privremeni korisnici tih darova.

Muftija Dudić dodao da Bajram jača zajednicu snagom vjere, ljubavi i povjerenja.

– Ovo je vrijeme za oprost i pomirenje. Neka nam srca budu ispunjena ljubavlju i saosjećanjem. Naučimo sebe da oprostimo drugima kao što želimo da Allah oprosti nama. U ovim danima okupljamo se sa porodicom, provodimo vrijeme sa našim najmilijima i jačamo porodične veze. Porodica je stub našeg društva i Kurban bajram je savršena prilika da se podsjetimo na važnost porodičnih vrijednosti i zajedništva.

Posebno istakao važnost odgoja djece u duhu islamskih i moralnih vrijednosti.

– Islamska zajednica vam se u tom smislu stavlja na raspolaganje, da sa svim svojim odgojno-obrazovnim ustanovama i džematskim mektebima pomogne u odgoju djece. Islamska zajednica će svim svojim resursima i kroz sve svoje aktivnosti, ustanove i džemate, raditi na podizanju svijesti o važnosti porodice kao osnovne ćelije društva, u kojoj je svaki pojedinac važan činilac. Zdrav pojedinac garantuje zdravu porodicu, a više zdravih porodica čine društvo zdravijim i boljim.

Nakon Bajram namaza, na trgu Gazi Isa-beg Ishakovića upriličen je tradicionalni Bajramski prijem.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Redakcijo zasto ste prestali da pisete o genocidu u Palestini?

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex