Zukorlić: Da se pomogne porodici Dugopoljac i iznađe rješenje (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić pozvao je na smirivanje tenzija i iznalaženje rješenja između Islamske zajednice i porodice Dugopoljac, a u povodu rušenja berbernice koja je nelegalno izgrađena na vakufskom zemljištu.

1 18

{module Oglas 2019 – U članku 1}

– Razumijem odlučnost Islamske zajednice da brani vakufe, to je obaveza čelnika Islamske zajednice i dio je njihovoga emaneta. Žao mi je što je došlo do rušenja lokala u neposrednoj blizini Arap džamije i što dosadašnji korisnici ovoga objekta koji se nalazi na vakufskom zemljištu i koji je nelegalno podignut nisu imali sluha i volje da se dogovore iako su više puta pozivani, iako su predstavnici Islamske zajednice dali sve od sebe da dođe do dogovora i nudili im da pod povoljnim uslovima u rekonstruisanom objektu u duhu arhikteture i restauracije kompleksa Arap džamije budu i u buduće korisnici toga objekta.

Dr. Zukorlić pozvao Islamsku zajednice ostavi prostor za dogovor uprkos prijetnjama i teškim riječima.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

– Uz sve to očekujem i dalje da predstavnici Islamske zajednice ostave prostor za dogovore uprkos činjenici da smo danas imali oštre prijetnje, refalima, ubistvima, grobovima. Uprkos svemu tome mislim da Islamska zajednica treba imati sluha i dalje ostavi prostor za dogovore. Meni je žao što je ta porodica ostala bez mogućnosti da korisiti taj lokal iako Islamska zajednica nije kriva. Islamska zajednica ima obavezu da brani svoju imovinu. Pravno ta imovina je nesporna. Ti su ljudi očito mnogo ranije prevareni, kupovali su od određenog preduzeća koje nije bilo vlasnik tog objekta. Ovo nije više vrijeme kao nekada da se od Islamske zajednice može otimati bez posljedica, gdje Islamska zajednica nema kičmu i nema odgovorne koji bi branili vakufsku imovinu već naprotiv, ali u sve to mi smo pripadnici islama i Islamska zajednica uz ovu dosljednost i odlučnost da brani svoju imovinu isto tako treba da ima osjećaja za pripadnike Islamske zajednice, za njihove probleme, za ono u šta su oni upali pod određenim okolnostima. Istina, ovo su posljedice višedecenijskih nepravdi prema Islamskoj zajednici. Nažalost, Islamska zajednica se morala suočiti sa tim posljedicama.

Dodao da sebe stavlja na raspolaganje kako bi se problem riješio. Predložio i da se porodica Dugopoljac obešteti.

– Meni je žao i neprijatno što su pojedinci pominjali i moje ime iako je svima poznato da sam ja prije četiri godine razdužio poziciju muftije, jednog od čelnika Islamske zajednice i da nemam nadležnosti i odgovornosti u Islamskoj zajednici ali to me ne oslobađa od obaveze da pomognem ukoliko to mogu. I zato molim Islamsku zajednicu, stavljam sebe na raspolaganje da se svi uključimo, da ovoj porodici pomognemo da se oni obeštete jer su bez obzira na pravne okolnosti nešto ulagali u taj objekat, potrošili su, imaju posljedice, imaju svoju štetu, treba pronaći načina da se oni obeštete. Njima nije u interesu da vakufsko zadrže čak i kad bi mogli, oni treba da se oslobode vakufa. Bez obzira na sve njihove današnje izjave, ja sam siguran da kada ih prođe srđba da će oni biti zahvalni i Bogu i Islamskoj zajednici što su ih oslobodili tereta vakufa oko njihovoga vrata. Hajmo da damo prednost dogovoru, da damo prednost lijepoj riječi, da ne ostavimo ništa ružno. Sve će ovo da prođe i naši životi i lokali i objekti i novac. Sve će postati prašina koju će progutati zemlja i zato ne vrijedi ružna riječ da se izgovori a kamo li prijetnje a kamo li, ne daj Bože, bilo kakvo nasilje. Dakle, mi moramo imati svijesti i savijesti i dati prednost dogovoru onako kako nas islam časni uči.

Dr. Zukorlić pozvao da se prestane sa teškim riječima i prijetnjama, kazavši da nikakve prijetnje i ucjene nisu natjerala nosioce odgovornosti u Islamskoj zajednici da ustuknu.

– Što se tiče ove porodice ja bih ih posavjetovao da ne dopuste da ih huškaju. Oni koji ih huškaju na zlo, na borbu, na prijetnje, na nasilje sigurno im nisu prijatelji. Takvi im ne žele dobro, hoće da ih navedu da ih učine nešto za šta bi se kajali. A isto tako ovih 30 godina borbe za vakufe, za prava muslimana, pojedinačna i kolektivna, pokazala su da nikakve prijetnje, nikakve ucjene, nasilja, nisu natjerala nosioce odgovornosti u Islamskoj zajednici da oni ustuknu. Neće ni sada. Zato sve je ovo suvišno. Nema potrebe, prošao je jedan neprijatan dan. Bolje bi bilo da nije bilo ovakvog dana, da su korisnici ovog lokala imali hrabrosti i osjećaja da se dogovore. Evo nadam se da se iz ovoga može uzeti puno pouke i lekcija i da možemo novi dan i nove buduće dani započeti u zajedništvu, u dobru, u dogovoru. Ne postoji problem koji ne može da se riješi ukoliko obije strane zaista žele da ga riješe. Za rukovanje trebaju dvije ruke, za dogovor su potrebne dvije strane. Zato apelujem i na Islamsku zajednicu i na ovu porodicu da ovaj dan zaborave, i na svoje teške riječi i na sve što se desilo i da novi dan otpočnu sa novom nafakom i bereketom.

Pogledajte video :

{module Oglas 2019 – U članku 0}

https://www.youtube.com/watch?v=ct27NgbFv3g

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker