SDA i SPP o puštanju “bošnjačke himne” u školi u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon saslušanja Adele Melajac Karaahmetović, učiteljice iz Novog Pazara za koju se tvrdi da je 1. septembra umesto državne himne u školi pustila “bošnjačku himnu”, i danas se oglasila Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. Iako se slažu da državne simbole treba menjati, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića oštro kritikuje Ugljaninovu retoriku.

Sulejman Ugljanin, između ostalog, zahteva od nadležnih informaciju o nalogodavcu za saslušanje učiteljice uz konstataciju da su nalogom grubo prekršeni Ustav i ljudska prava.

Dosledan je u stavu da Stranka demokratske akcije (SDA) neće promeniti odluku da je neophodno menjati državne simbole.

“Postoji naučno-nastavna jedinica u kojoj se kaže ‘Himna Bošnjaka Sandžaka’. U interaktivnom predavanju učenici su pevali himnu i isticali iz naše kampanje balone sa natpisom ‘Bosanski, jer smo Bošnjaci'”, navodi Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka.

“Nakon toga iz nama nepoznatih razloga ministar prosvete je poslao inspektore da drsko i grubo ispituju Adelu Melajac kao da je učinila neko kriminalno delo”, dodao je Ugljanin.

Zukorlićeva Stranka pravde i pomirenja (SPP) smatra da je “besmisleno i štetno nametati jednom narodu himnu koja je svojim sadržajem neprihvatljiva”, ali podvlače da ne prihvataju demagošku retoriku Ugljanina i njegove stranke.

“Himna je nešto što se mora pevati sa ponosom i emocijama i ako je sadržaj te himne za određene narode neprihvatljiv, ne možete silom nametati da se ona peva, tako da se velika prašina digla. Mislim da je to u pogrešnom trenutku i da dodatno raspiruje još veću mržnju i antagonizme, a to je nešto što nam ne treba”, poručuje Edin Đerlek, generalni sekretar SPP-a.

Obe stranke pozivaju nadležne državne organe da što pre pristupe organizovanju dijaloga o državnim simbolima, himni i drugim otvorenim pitanjima sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda u Srbiji. Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač Rasim Ljajić, nije imala stav o ovome. (Rts)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.