Odbornici SPP-a traže hitnu raspravu o dešavanjima u N. Pazaru tokom epidemije korona virusa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Skupština Novog Pazara razmatraće danas drugi rebalans budžeta za ovu godinu, kadrovske promene u javnim preduzećima i ustanovama, kao i njihove izveštaje o radu u prošloj godini.

admir muratovic

{module Oglas 1 – 2020}

Skupština je počela odavanjem počasti nedavno preminuloj Vasviji Gusinac, bivšoj predsednici Opštine Novi Pazar i potpredsednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Odbornici opozicije kritikovali su obimnost dnevnog reda, koji ima 72 tačke, kao i to što će se o dešavanjima tokom epidemije raspravljati tek na kraju.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja dr. Admir Muratović podsjetio na obećanje predsjednice Skupštine da će biti organizirana posebna sjednica grada Novog Pazara na kojoj bi se raspravljalo o odgovornosti za situaciju sa korona virusom koja je u ovom gradu odnijela preko 300 žrtava. Zatražio da se to ispravi. Upitao predsjednicu zašto to nema zabilježno u zaspisnu sa Skupštine?

Odbornik Sandžačke demokratske partije dr. Muamer Bačevac kazao da je Novi Pazar ozbljno shvatio situaciju sa korona virusom. Pozvao da se ova tema ne zloupotrebljava u političke svrhe. Otvoreni smo da raspravljamo sa argumentima, svako ko pokuša da unese paniku biće sankcionisan.

{module Oglas 0 – 2020}

Dr. Muratović odgovorio da oni ljekari koji covid crvenu zonu nisu vidjeli kad je bilo najteže, već su se krili iza poslaničkog imuniteta i direktorskih funkcija, nemaju pravo da savjetuju i upozoravaju građane, uz poruku, da se nešto znali u Novom Pazaru se ne bi desila humanitarna katastrofa.

Odbornik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj kazao da je Bačevac diskutovao na neprihvatljiv način. Ne možete kao većina prijetiti da ćete nekog kažnjavati. Koje to mjere represije ćete primjeniti? Moramo da vodimo računa kako se obraćamo jedni drugima. Neprihvatiljvo je da kažnjavamo nekog što drugačije misli on nas. Termine kazniti, sankcionisati, progoniti… zaboravite.

Odbornik SPP-a Edin Zećirović poručio da zakon jemči pravo svakom odborniku da iznese svoj stav. Odborniku Bačvevcu poručio da je sa rukovodstvom koje brani dovelo do smrti preko 300 ljudi.

– Imate vi imate obraza da izađete i kažete kako ćete vi nekog sankcionisati zbog toga što unosi paniku. Gospodo smrt nije panika.

Odbornica SDP-a Senada Leković da se kvalifakacije obraz i manipuliacije sa brojem žrtvama izbjegavaju na svaki način. Upravo je to časni doktor Bačevac govorio. Ovo što radite nije korektno, kazala je odbornica Leković.

{module Oglas 2 – 2020}

Odbornik Ahmedin Škrijelj kazao da se ponovo dešava situacija sa konstitutivne sjednice, a to je odbornicima ne dostavlja materijal.

– Mi danas treba da odredimo radno vrijeme ugostiteljskih objekata, tu ste tačku stavili kao dopunsku, a mi o tome ne znamo ništa. Zašto se to radi?

Prijedlog odbornika Stranke pravde i pomirenja da se zamjeni redosled 71. tačke

“Razmatranje stanja nastalog nakon izbijanja epidemije COVID-19 na nivou grada Novog Pazara i informacija o preduzetim aktivnostima u period mart-oktobar 2020. godine” u predloženom Dnevnom redu, odbijen je glasovima većine.

Odbornica SPP-a dr. Amela Lukač-Zoranjić iznijela zamerke koje se odnose na izostavljanje bosanskog jezika sa natpisa na putokazima nedavno postavljenim u gradu. Upitala da li bi možda trebala da se obrati na engleskom jeziku, obzirom da je slična situacija i sa zvaničkom web prezentacijom grada.

Odbornica SDA Sandžaka dr. Hanadi Hajdinović predložila da se utvrde posebne mjere kojim bi se sačuvalo zdravlje i životi građana.

– Tražimo da da ZZJZ svakodnevno obavještava javnost o kvalitetu vazduha, kvalitetu vode i epidemiološkoj situaciji. Također, tražimo da se javnost obavijesti o kvalitetu zaštitinih maski, njihovoj upotrebi, bezbijednosti…

Odbornik Edin Zećirović kazao da će historija pamtiti događaje u Novom Pazaru u vrijeme epidemije korona virusa, a to je nešto što ne može sačuvati obraz Meha Mahmutovića.

– Kad vas narod obilježi gospodine Mahmutoviću historija će vas pamtiti i to ne po dobru.

Obraćanje odbornika Edina Zećirovića na kratko je prekinuo odbornik SDP-a Kasim Zoranić koji je uputio niz uvreda.

Odbornik Ahmedin Škrijelj kazao da se odbornici osjećaju ne bezbijedno, da im se prijeti.

– Danas ću ja štiti moju odborničku grupu, a za sljedeće zasijedanje ćemo se dobro organizirati pa ćemo vidjet.

Odbornik Emir Ašćerić predložio izradu programa zaštite životne sredine grada Novog Pazara za period od 2021. do 2023. godine.

Odbornica SDA Sandžaka Saima Brunčević zatražila je da se Dnevnog reda uklone tačke od 23 do tačke 42, a koje se odnose na izvještaje o radu javnih preduzeća i ustanova.

– Uvidom koji smo dobili jasno je da izvještaji nisu razmotreni od nadležnih skupštinskih tijela. Također, materijal koji smo dobili nije kompletan.

Odbornik Škrijelj zatražio da se ne razmatra tačka 14. po kojoj bi se Murska ulica ubuduće zvala Ulica Nasera Vučelja, po Novopazarcu koji je kao pripadnik Vojske Jugoslavije poginuo tokom bitke za karaulu Košare, 1999. godine.

– Savjet za međunacionalne odnose i BNV nisu dali pozitivno mišljenje.

Svi prijedlozi opozicije su odbijeni.

{source}<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsandzak.televizija%2Fvideos%2F352504142681082%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>{/source}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker