Novi Pazar i dalje najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Grad Novi Pazar zadržao je titulu najtransparentnije lokalne samouprave u Srbiji i ove godine, prema istraživanju sprovedenom od strane Transparentnosti Srbija. Na maksimalnom indeksu transparentnosti (LTI) od 100 poena, Novi Pazar je osvojio 94 poena, što je sedam poena više nego prošle godine.

Sombor se nalazi na drugom mjestu sa 84 poena, dok su Veliko Gradište, Kanjiža i Tutin zauzeli treće, četvrto i osmo mesto sa 82, 81, odnosno 76 poena. Tutin je pokazao blagi pad u odnosu na prošlu godinu, gde je bio na četvrtom mjestu sa 81 poenom.

Sjenica je, međutim, zabilježila značajan pad sa prošlogodišnjeg 50. mjesta na 77. mjesto sa 50 bodova. Prosječan LTI indeks za 145 gradova i opština u Srbiji iznosi 52.

Transparentnost rada lokalnih samouprava mjerena je na osnovu osam kategorija, uključujući skupštinu i gradsko veće, budžet, odnos između opštine i građana, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, te javne rasprave.

Istraživanje Transparentnosti Srbija takođe ukazuje na značajno unapređenje transparentnosti u gotovo dve trećine opština u poređenju sa prethodnom godinom. Najveći napredak primjećen je u kategorijama lokalnog budžeta i informatora o radu.

Programski direktor Transparentnosti Srbija, Nemanja Nenadić, ističe da je transparentnost ključna za prevenciju korupcije, ali naglašava da čak i visok nivo transparentnosti ne garantuje potpunu zaštitu od korupcije, već omogućava identifikaciju potencijalnih rizika.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.