Mahmutović: Dali smo maksimum, najveću odgovornost nose građani jer nisu poštovali mjere

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Poslije više od trideset sati zasijedanja odbornici Skupštine grada Novog Pazara otpočeli su raspravu o stanju nastalom nakon izbijanja epidemije korona virusa. 

Meho mahmutovic 1

{module Oglas 1 – 2020}

Načenik Odjeljenja za vanredne situacije, Naser Crnovršanin sumirao je rad Gradskog štaba.

– Radili smo kako se zahtjevalo od nas na terenu i prema potrebama sa terena. Radili smo svaki dan. Sjednice su održavane. Donosili smo važne odluke. U najveće doba u junu i julu krize sve što je traženo od nas od zdravstvenih institucija sve smo kupili, nabavili, koliko je od nas traženo u najkraćem mogućem roku. Dali smo apotekama milion dinara kako bi ugrožene porodice dobile lijekove. Dali smo jednokratnu novačnu pomoć obolelim od kovida. Nije istina da Gradski štab nije radio, ali ne kažem da nije moglo bolje. Ukupno je po podacima koje smo dobili od zdravstvenih ustanova preminulo do 31. avgusta preminulo 159 lica Novopazaraca u Novom Pazaru.

Direktor Opšte bolnice dr. Meho Mahmutović u svoj obraćanju kazao da je zdravstveni sistem dao svoj maksimum, ali da najveću odgovornost nose građani jer nisu poštovali mjere.

{module Oglas 0 – 2020}

– Prevencija je najvažnija. Treba da znate da što se manje pacijenata proizvede bude manje teških slučajeva. Od 100 obolelih njih 50 ne zna da su oboleli, 30 ima lake simptome, a 20 su sa srednjeteškim i teškim kliničkim slikama koje je potrebno smjestiti u bolnicu. Isti grad, ista bolest, isti doktori u prvom piku u Novom Pazaru imali smo ukupno 220 pacijenta, 76 hospitalizovanih i 126 onih koji su bili u privremenoj bolnici koji nisu imali simptome i jako smo dobro prošli. Drugi pik isti grad, ista bolesti, isti doktori i po našim procjenama između 10 i 20 hiljada bolesnih, od toga 1.800 hispotalizovanih i 134 koji su liječeni u kliničkim centrima u Kragujevcu i Beogradu. Šta razlikuje prvi i drugi pik? Kako je moguće da imamo dvije dijametralno suportne situacije u dva pika?

E to je ono nosite maske, poštujte mjere. U prvom piku je bilo vanredno stanje, policijski sat, poštovale se mjere i imali smo dobre rezulate. Šta se desilo u drugom piku? Nema vanrednog stanja, ostalo je na pojedicima da li će da poštuju mjere, a mi smo imali stuaciju da veliki broj stanovnika i političikih organizcija da se podsmijevaju korni, da ona ne postoji, a za nas ljekare tvrdili su da širimo paniku. E ti što su pravili cirkus sa koronom, kad su vidjeli šta je korona onda su počeli drugu priču. Kako je došlo do širenja?  Mi smo imali pune kafiće, svadbe, veselja. Jedna osoba na većem skupu može da zarazi 30 osoba, a tih 30 će dalje da zarazi 900 osoba, a ti tih 900 osoba će da zarazi svaka po 30 novih. E to se nama desilo. Svi koji su bili bolesni su bili i pregledani. Mi pričamo vi nas napadate da širimo paniku. Pada li najveći svjetski zdravstveni sistemi, a mi građani su olako shvatili koronu.

{module Oglas 2 – 2020}

Mahmutović je zatim pročitao opštiran izvještaj u kojem je naveo da Opšta bolnica bila tehnički opremljena, zone odvojene, kiseonik spreman, da se pri liječenju koristio zvaničan protokol, da se poštovao se algoritam punjenja Opšte bolnice covid pacijentima,  da je Opšta bolnica brinula i o nonkovid pacijentima (odjeljenja hirurgije i porodilište). Ministarstvo zdravlja je doniralo veliki broj medicinske opreme.

– Problem je nastao jer je veliki broj pacijenata došao sa teškom kliničkom slikom. Razlog tome je što građani nisu poštovali protivepidemoloških mjere koje su bile na snazi. U julu mjesecu smo imali po 400 pregleda dnevno u kovid ambulanti.

Na kraju konstatovao da je Opšta bolnica spremna za treći pik korona virusa, te da su urađene brojne infrastrukturne pripreme.

– Ljudi možemo da se ne slažemo, pozivam vas sve da se ostavite u ovom trenutku politike. Pomozite nam. Ako se sudari grip sa kovidom….plašimo se velikog broja pacijenata odjednom, plašim se nepoštovanja mjera. Treći talas će trajati dugo, tokom cijele zime, potrebno nam je jedinstvo kao nikada do sad.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.