Konstitutisana Skupština Novog Pazara – opozicija napustila sjednicu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Održana je konstitutivna sjednica Skupštine grada Novog Pazara na kojoj su potvrđeni mandati odbornicima izabranim na lokalnim izborima održanim 17. decembra. Početak zasijdanja obelježile su optužbe opozicije da su izbori pokradeni, te da novi saziv Skupštine Novog Pazara, zbog neregularnih izbornih rezultata, nema legitimitet.

Nakon potvrđivanja mandata, uslijedio je izbor predsjednika Skupštine Novog Pazara, a kandidat za tu funkciju je član SDP-a Samir Lekić.

Neposredno prije glasanja, Skupštinu su napustili odbornici SDA Sandžaka, dok opozicioni odbornici SPP-a i odbornik GPS-a nisu učestvovali u glasanju.

Ukupno 24 odbornika su tajnim glasanjem ZA ili PROTIV birala novog predsjednika Skupštine, nakon glasanja 23 glasačka listića bila su ispravna sa zaokruženim ZA, dok je jedan listić bio sporan, jer nije ZA nije zaokruženo na predviđenom mjestu, pa nije bilo većine za izbor Lekića.

Predsedavajući, najstariji odbornik Jonuz Džanković, iznio je odluku o odgađanju izborne Skupštine za mjesec dana.

U znak protesta, članovi SPP-a su izašli do govornice noseći transparent s natpisom “Nemate izborni legitimitet”, a potom napustili sjednicu Skupštine.

Kako je postojao kvorum za rad i odlučivanje, sjednica je nastavljena, a njome je predsjedavao drugi najstariji odbornik Latif Đerlek, nakon toga je ponovoljeno glasanje za izbor Lekića. Ovog puta dobio je potrebnu većinu od 24 glasa ZA.

Za zamjenicu predsjednika izabrana je Alma Šarenkapić, dok je sekretara Skupštine postavljen je Kemal Tutić, a za njegovog zamjenika Dimitrije Veselinović.

Za odbornike SPP-a izbor Skupštinskog rukovodstva je nelegalan i nelegetiman.

Većinu u Skupštini Novog Pazara čini 19 odbornika Sandžačke demokratske partije i pet koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, dok će u opoziciji biti 12 odbornika Stranke pravde i pomirenja, 10 Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i jedan Građanskog pokreta Sandžaka.

Sana

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bilal
Bilal
2 mjeseci ranije

Majko moja ovog cirkusa

Jašim
Jašim
2 mjeseci ranije
Odgovor za  Bilal

Ovo ni u rumuniju ili tunguziju nema sve borba oko stolice. Ovo nema nikakve veze ni sa verom ni politikom da se predstavlja narod koji ih je birao. Pogledajte sta su radili ovi iz spp u sjenici kako su placali kurtovicu za neurađen posao. Sta su radili iz sda davali dinacije samo njihovim clanovima a ovi to posle prodavali. A i ovi iz sdp nisu bolji prave ulice samo njihovim partijasima i njih zaposljavaju. Da je narod pametan da sve to rastera i samo jedna partija da se napravi

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.