Iz SDP-a zabrinuti zbog situacije u Sjenici gdje je smanjenj broj odjeljenja na bosanskom i bužet za BNV

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nacionalno pitanje Bošnjaka bila je tema današnje pres konferencije SDP-a. Istaknuta je zabrinutost zbog situacije u Sjenici gjde je  smanjen broj odjeljenja na bosanskom jeziku i umanjen   bužet Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Pojedine situacije u Sandžaku ukazuju da je potrebna jača instituacionalna borba za prava Bošnjaka. Jedan od primjera koji govori u prilog toj tvrdnji je osnovna škola u Sjenici. 297 učenika je pohađalo i završilo nastavu na bosanskom jeziku, njih 65 nastavu je završilo na srpskom jeziku.Elvir  Eminbegović,iz SDP-a ističe da odjeljenja na bosanskom i srpskom jeziku  po statistici nisu srazmjerno rapoređena. Pri upisu u srednju školu izučavanje maternjeg jezika i formiranje odjeljenja planirano je 50-50 posto iako statistika pokazuje drugačije, što smatra da nije uredu.

,,Ako je takva situacija to znači da je  volja roditelja prije svega, da se djeca školuju na maternjem jeziku  ugrožena i mi želimo da se to što prije ispravi i da se srazmjerno broju učenika koji su završili nastavu na svom maternjem jeziku tako odjeljenja i formiraju ,, rekao je Eminbegović.

Eminbegović navodi da je nedopustivo da opština Sjenica smanjuje izdvajanje za finansiranje rada  Bošnjačkom naciobnalnom vijeću, preko kojeg se institucionalno rješavaju pitanja Bošnjaka. Navodi da je u pitanju kršenje zakonske obaveze.

,,Druga stvar koja me jako boli je da je smanjeno izdvajanje iz budžeta opštine Sjenica za rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća što je zakonska obaveza svake opštine gdje nacionalni savjeti djeluju, sa 6 miliona koliko je bilo prethodnih godina na 500 hiljada. Mislim da to nije dobra poruka Bošnjacima u Sandžaku,, smatra Eminbegović.

Iz SDP-a je upućen apel da se hitno ove stvari promijene. Uzme li se u obzir koliki značaj Vijeće ima za Bošnjačku zajednicu neophodno je, ne vratiti isti iznos, nego uvećati finansijska sredstava neophodna za njegov nesmetan rad. Osim toga, navodi da su nedopustive uvrede na nacionalnom osnovu. Na kraju ističe da, ako neko misli da ima monopol na patriotizam i na nacionalna pitanja – taj sigurno nije dobronamjeran . Sdp, navodi Eminbegović, je nacionalno svjesna partija , zahvaljujuci kojoj je 2001. godine pokrenut proces promjene naziva Musliman u Bošnjak, što se odnosi i na maternji jezik. Pokrenut je i proces o savjetima nacionalnih manjina,  pa pored 4 osnovne oblasti kojima se bave , po tom zakonu ovo tjelo može predlagati i pokretati  inicijative čiji je cilj poboljšati status Bošnjaka u Srbiji.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker