GIK usvojila preliminarne rezultate, odbijen zahtev opozicije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema usvojenim preliminarnim rezultatima, na lokalnim izborima pobedila je lista “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” sa osvojenih 17.269 glasova, pa će u budućem sazivu Skupštine grada imati 19 odbornika.

Na drugom mestu je lista Stranke pravde i pomirenja (SPP) “Edin Đerlek gradonačelnik – Promjena je pobjeda” sa 10.783 glasa, odnosno, 12 odborničkih mandata, a trećem lista “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” sa osvojenih 8.964 glasa koji su dovoljni za 10 mandata.

Lista “Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić”, koju čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka, dobila je podršku 4.690 glasača, pa će imati pet odbornika.

Za listu Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) “Za život dostojan čovjeka” glasalo je 1.554 birača, što im je donelo jedan odbornički mandat.

Ispod cenzusa ostale su liste Bošnjačko srpskog saveza (111 glasova), “Novi Pazar protiv nasilja – Marinika Tepić – Benjamin Birđozlić” (830 glasova) i “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju” sa 460 glasova.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Novom Pazaru imala su 91.262 birača, a glasalo ih je 45.810 (50,2 odsto).  Nevažećih listića je bilo 1.141.

Nosilac liste GPS Edin Zećirović, kao i predstavnici Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka, proglasio je pobedu opozicije uz tvrdnju da su na izborima osvojili dva mandata, optužujući Sandžačku demokratsku partiju za “krađu jednog mandata” koji im je doneo mogućnost za opstanak na vlasti.

Zbog toga je ovlašćeni predstavnik Stranke pravde i pomirenja podneo zahtev za uvid u celokupan izborni materijal, ali ga je Gradska izborna komisija odbila kao neosnovan.

U obrazloženju za odbijanje zahteva navodi se da je Zakonom o lokalnim izborima moguća kontrola izbornog materijala sa najviše pet odsto biračkih mesta, a ako je tražena kontrola zapisnika sa više biračkih mesta, onda se kontrola vrši na onim biračkim mestima sa najviše upisanih birača.

“Kako je predmetnim zahtevom zatražen uvid u izborni materijal sa svih biračkih mesta u Novom Pazaru, uključujući knjige za evidenciju birača, glasačke listiće i zapisnike biračkih odbora, koji kao takva mogućnost nije predviđena zakonom, to se zahtev odbija kao neosnovan”, navela je Gradska izborna komisija.

Radio Sto Plus/N.K.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
4 mjeseci ranije

Za Tandaramandara skoro niko nije glasao. Tako treba.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.