Dr. Cerić: Sandžak može biti ponosan što je imao Muamera

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Novom Pazaru klanjana je dženaza rahmetli akademiku muftiji Muameru Zukorliću.

Veliki broj građana Novog Pazara, Sandžaka, Srbije ali i zemalja regije i svijeta prisustvovao je dženazi i posljednjem ispraćaju Zukorliću.

Vjernicima se obratio dr. Mustafa efendija Cerić, bivši reisul ulema koji je prisutne podsjetio na ajete koji govore kako će svako biće okusiti smrt.

– Dragi moji Bošnjaci u Sandžaku, ja sam uvjeren da su vrata dženetska našem muftiji otvorena – kazao je Cerić plačući, te nastavio:

– Njegov otac i majka mogu biti ponosni što su imali sina Muamera, njegova porodica, djeca, mogu biti ponosni što su imali muža i oca Muamera, naš narod bošnjački od Istanbula do Novog Pazara može biti ponosan jer je imao ovakvog insana u svojim redovima. Dugo smo čekali da imamo insana za uzor za kojeg možemo kazati da imamo čvojeka koji će nam pokazati kako da živimo. Sandžak može biti ponosan što je imao stanovnika Muamera, a ja sam ponosan što sam imao brata i prijatelja Muamera.

Iskreno ću vam kazati, volio bih da je on na mojoj dženazi, jer bi on bolje govorio o meni nego što ja mogu reći o njemu. Nemam puno da kažem osim da ćeš mi nedostajati. Nedostajat će mi tvoje vedro i ponosito čelo, tvoja argumentacija koja nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim, ni prijatelje ni neprijatelje, tvoji intervjui kojima sam punio dušu i srce jer imamo takvog junaka. Nedostajat će mi radost da dođeš u Sarajevo, da razgovaramo, da vidimo kako ćemo dalje. Nisi volio kukavice, licemjere, volio si hrabre i ponosne ljude koji se nikada ne žale već traže svoj put, a ne govore ne znam, neću i ne daju. To nisu bili glagoli za tebe u našem jeziku.

Nemam ništa više da kaže osim onog što je tvoja kćerka Sedžda napisala “Nije zemljotres kada se ploča o ploču udari. Zemljotres je kada se širom planete zatresu ruke ljudi zbog smrti jednog insana. Nije poplava kad se rijeka iz korita izlije. Poplava je kad se širom planete proliju suze zbog smrti jednog insana.Nije smrt kraj za onog koji preseli. On odlazi u vječni svet. Smrt je kraj druženja planete Zemlje sa nekim ko je još danas hodao njom.

Znamo da će tvoj lik i djelo ostati u našim srcima. Nisam te pitao, ali zadnji put kao da smo znali da ćemo se rastati, mi smo se halalili. Nemojte reći za velike ljude da su umrli, oni su samo preselili na Vječni svijet. Dajemo bejat da ćemo slijediti tvoje riječi i tvoj put. Neka ti Allah dž. š. oprosti grijehe i uvede te u džennet – kazao je Cerić nakon čega je proučena Fatiha.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.