Đerlek o slučaju Mavrić: Nećemo okretati glavu dok se jedan mladi život gasi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stranka pravde i pomirenja organizirala je konferenciju za novinare čija je tema bila slučaj Fahrudina Mavrića koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva policajca Željka Zečevića, koje se dogodilo 02.marta 2010. godine u Batrgama.

djerlekkk

{module Oglas 2019 – U članku 1}

 

Ovaj slučaj izazvao je posebnu pažnju javnosti u Sandžaku jer su više puta prezentirani izvještaji koji pokazuju da na pištolju iz kojeg je ubijen Zečević Željko nema tragova otisaka Fahrudina Mavrića, niti je bilo tragova baruta.

Iz SPP-a poručili da neće kalkulisati kada su ovakve stvari u pitanju.

„Naša moralna obaveza je da bez obzira na vjersku i na nacionalnu pripadnost, zaštitimo sve građane a pogotovo one građane čiji se glas ne može čuti i pogotovo one građane koji zbog toga stradaju. Mi ne možemo na osnovu saznanja koja nam dolaze ignorisati data saznanja, isto tako ne možemo i nećemo okretati glavu dok se jedan mladi život gasi. Naša stranka neće ćutati i neće nikada kalkulisati kada su ovakve stvari u pitanju kao što je slučaj sa nekim drugim strankama ili sa nekim drugim političarima. Mi danas želimo da budemo glas, prije svega napaćenih roditelja Fahrudina Mavrića, potom i glas svih građana koje zanima ovaj slučaj i koji žele da se u ovom slučaju dođe do pravde.“, istakao Edin Đerlek.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Na prezentaciji forenzičke 3D rekonstrukcije koju je radio forenzičar Nenad Šipka iznijeti ključni detalji o ovom slučaju, koji se ne poklapaju sa izvještajima na osnovu kojih je Mavrić osuđen.

„Ključni detalj od svih ovih jesu tragovi krvi na šah tabli. Ključni drugi detalj je da su se dokazi koje je donio NKTC na osnovu kojih je i osuđen Fahrudin Mavrić, morali izuzeti iz spisa predmeta. Tu govorim o tragu krvi na projektilu koji je utvrđen neakreditovanom metodom u NKTC-u koji nije smeo da veštači, nije smio to da radi iz razloga što je zakonom onemogućeno. Kada te dokaze o DNK, naročito ovaj o krvi,a ko izuzmete, vi nemate nijedan dokaz da se događaj desio kao što je to utvrđeno pravosudnom presudom, odnosno nemate nijedan dokaz da je Fahrudin Mavrić povukao obarač pištolja koji je doveo do toga da je ubijen Željko Zečević“, istakao forenzičar Nenad Šipka.

Roditelji Fahrudina Mavrića istakli da žele samo da se pravda zadovolji.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

„Mi samo tražimo od suda da se ispita ovaj slučaj jer je gospodin predstavio nove dokaze, ukoliko se dokaže da je to pravosnažno rješenje bilo ispravno, slažemo se da leži 30 godina, ukoliko gospodin dokaže da to nije tako bilo, želimo da se samo radi po pravde. Mi samo tražimo istinu i pravdu. Posjećujemo Fahrudina i jedino mu je, kaže, žao što leži za drugog.“, istakao Džafer Mavrić.

Pravni zastupnik Mavrića uputio je Višem sudu Novom Pazaru zahtjev da se ponovo razmotre dokazi koji su sadržani u spisima predmeta, da se izuzmu oni dokazi koji su protiv pravni, na osnovu kojih se ne može i zakonom ne smije zasnivati presuda te da se na osnovu postojećih dokaza izvrši kvalitetna analiza.

https://www.youtube.com/watch?v=wwPEXVjCIvg

izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.