Đerlek: Nasilju u Novom Pazaru se što prije mora stati u kraj! (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je konferencija za medije na kojoj je govorio generalni sekretar SPP-a Edin Đerlek, na temu aktuelnih dešavanja.

Đerlek ukazao na eskalaciju nasilja u Novom Pazaru, sa posebnim osvrtom na napad na građanskog aktivistu Irfana Ugljanina, te bivšeg direktora JKP Čistoća Hivza Škrijelja uz poruku da se nasilje mora osuditi.

“Ovakav strašan vid nasilja je nešto što svi moramo osuditi, sve stranke, sve nevladine organizacije i svi relevantni faktori u Novom Pazaru. Ako ćutite na nasilje, ne reagujete na njega i okrećete glavu, vremenom ćete postati svi žrtve tog nasilja i to je ono što nas historijske prilike uče.

Ono što je još opasnije – imamo nasilje koje se polako normalizuje u našem društvu, koje postaje uobičajena pojava na koju se navikavamo. To je nešto protiv čega treba da se borimo, ali to ne možemo sami, za takvu pošast moramo biti jedinstveni.

Naravno da odgovornost snose i vlast i tužilaštvo i pravosuđe i zato pozivam tužilaštvo da preduzme odlučne korake u borbi protiv ovakvog vida nasilja koje ima za cilj zastrašivanje, ali isto tako pozivam vlast u Novom Pazaru da se omane fizičkih obračuna na ovakav način. Ovo je mala čaršija, svi ovdje znamo ko je čiji i ko je ko i ne možete jeftinim spinovima i saopštenjima prebaciti odgovornost na nekog drugog. Vlast je ta koja je glavni kanal komunikacije, ona je donosioc odluka i vlast je kreator ambijenta u Novom Pazaru”, kazao je Đerlek.

Đerlek je kazao da su nekoliko puta u skupštini grada odbornici SPP-a tražili i vapili da se održi hitna sjednica Savjeta za bezbjednost, međutim, nije bilo razumijevanja.

“Prije toga, nekoliko puta smo tražili sjednice skupštine sa samo jednom tačkom Dnevnog reda – Bezbjednost grada Novog Pazara. Šta smo imali? Muk i ignorisanje. I kada tako ignorišete probleme, kada tako gurate probleme pod tepih, onda oni narastu do plafona, a vjerujte da ne postoji tepih koji može da prikrije toliko prljavštine koja kao rezultat daje ovoliki i ovakav oblik nasilja na ulicama Novog Pazara.

Permanentno ukazujemo na nužnu potrebu dijaloga i pomirenja i ove okolnosti koje imamo pokazuju da pomirenje nema alternativu. Ono što imamo na terenu jeste poplava mržnje i agresije, ne samo u Novom Pazaru nego i u ostalim sandžačkim gradovima. Sjetimo se samo zastrašivanja našeg funkcionera u Tutinu i u nekoliko navrata paljenja njegovog automobila i imanja, sjetimo se samo zastrašivanja i prijetnji u Sjenici. Je l’ to demokratija koju samo kao riječ imate u imenu vaše stranke i je li ovo Novi Pazar? Pa nije i nikada neće biti sve dok ga vi vodite.

Ne možemo dopustiti ovoliki oblik nasilja na pazarskim ulicama. Gdje su sada one nevladine organizacije koje primaju 10% od budžeta grada Novog Pazara? Gdje su ostali mediji koji trebaju da ovome bruje, osim jedne medijske kuće? Gdje su ostale političke stranke? Daleko smo mi i od evropskog Novog Pazara i od demokratije”, istakao je Edin Đerlek.

Podsjetio i na inicjativu akademika Zukorlića da se zajedno nastupi u borbi protiv kriminala, međutim, dodaje, vlast odbija svaku vrstu dijaloga.

“Nekoliko je puta predsjednik naše stranke pozivao na dijalog i pomirenje, prije izbora pozivao na jedinstvenu listu i jedinstvo kada su u pitanju vitalni i nacionalni interesi, kada je u pitanju borba protiv kriminala i nasilja. Šta smo imali? Muk i ćutanje. Ne samo to, nego ni u jednoj debati nije došao niti jedan sagovornik da ima sučeljavanje sa njim. Nema dijaloga i ko je kriv za to? Ne možete poslije reći svi su isti. Nisu svi isti. Nikada neće ni biti, historija je to zabilježila, a evo vrijeme to pokazuje.

Cilj ovoga je zastrašivanje i ućutkivanje građana. To je ono što oni žele od nas, da smo uplašeni i da ćutimo. Zato poručujem građanima da se ne plaše, da ih se ne boje, to su kukavice. Ovo je kukavički način gdje grupa mladića ulazi u kafić, napada bespomoćne ljude na prepad. To je kukavički. I ako sad zaćutite ili se uplašite to znači da su oni pobjedili”, kazao je Đerlek.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.