BOSS: ”Tako se vjerski praznik ne obilježava, to nije dio naše tradicije i takvo ponašanje mora biti osuđeno”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar – U saopćenju koje je izdalo Bošnjačko srpski savez (BOSS), izražena je oštra osuda prema svim oblicima nasilja koje ugrožava mir i sigurnost građana, posebno tokom vjerskog praznika Ramazanskog bajrama. BOSS je naglasio da ponašanje poput paradiranja kamionima i bacanja pirotehničkih sredstava ne predstavlja dio tradicije i vrijednosti koje promovira Bajram, praznik mira i ljubavi.

BOSS također apeluje na sve građane da se suzdrže od nasilja i da grade bolju budućnost kroz dijalog i međusobno poštovanje, ističući da je Srbija zajednički dom svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Saopštenje BOSS-a prenosimo u cjelosti.

Bošnjačko srpski savez najoštrije osuđuje svako nasilje koje ugrožava mir i sigurnost građana, posebno uoči važnih vjerskih praznika poput Ramazanskog bajrama, kada se paradiralo kamionima kroz novopazarsko naselje Šestoro gdje žive naše komšije srpske nacionalnosti, kao i bacanje pirotehničkih sredstava u pravcu vojne kasarne. Praznik je prilika da se pokažemo da smo svi braća i da zajedno radimo kao vjernici na promociji dobra a ne u inat bilo kome.

Tako se vjerski praznik ne obilježava, to nije dio naše tradicije i takvo ponašanje mora biti osuđeno od strane svih aktera i sankcionisano od strane nadležnih organa Republike Srbije. Apsolutna većina Bošnjaka ovakvo ponašanje osuđuje i ono ni u kojem slučaju nije dio praznika Bajrama koji u sebi nosi poruku mira i ljubavi.

Ne smijemo dozvoliti da zarad tuđih interesa naši narodi i ovaj region budu gurnuti u destabilizaciju čiju bi cijenu opet plaćali mi koji ovdje vijekovima u miru živimo.

Za BOSS je neprihvatljivo da predstavnici lokalne multietničke vlasti, predstavnici područne Policijske uprave, dva ministra, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, na desetine drugih republičkih funkcionera koji su iz Novog Pazara i Sandžaka ni poslije tri dana nisu zauzeli jasan stav i osudili ovakvo ponašanje neodgovornih pojedinaca. Pitamo ih zašto šute?

Srbija je naša zajednička kuća i moramo je učiniti najboljim mjestom za život. Pojedinci koji su svojim nesavjesnim ponašanjem povrijedili nečija vjerska i nacionalna osjećanja ili pogazili dostojanstvo simbola Republike Srbije, moraju da se suoče sa posljedicama svog ponašanja.

Brojni izborni ciklusi iza nas govore da Bošnjaci u Srbiji u potpunosti podržavaju politiku mira predsjednika Aleksandra Vučića. Istina je da je vrijeme vlasti Aleksandra Vučića period najvećih kapitalnih investicija u sandžačke općine i to očigledno nekim interesnim grupama smeta.

Obaveza ove generacije je da sačuvamo mir za našu djecu i generacije koje dolaze. Pozivamo sve građane Novog Pazara na suzdržanost i poštovanje različitosti kako bismo zajedno gradili bolju budućnost. Nasilje ne smije biti prihvatljivo rješenje, već dijalog i međusobno poštovanje tako su nas naši preci naučili.

Predsjednik BOSS-a, Samir Tandir

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

10 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Nik
Nik
18 dana ranije

Koji je ovo prdonja

Somebody
Somebody
18 dana ranije

Ne nije, to nije islamski iako su ovo srbi isprovocirali, samo se mora imati isti arsin. Ovo nije akcija, vec reakcija na visegodisnje srpsko urlanje, slavljenje bozica uz “pale mi se dzamije”… na kruznom toku u Pazaru su pravoslavci napravili takav haos, da covek nije mogao da prodje, pevali sovinisticke pesmo, koje pozivaju na ubijanje muslimana… Ali Tandir to ne smije reci, on zasniva “karijeru” na ovakvim stvarima. Jadnik jadni, bolje da ide u Nemacku i radi na bausteli, ali ima halal dinar a ne da se ovako ponasa.

Bosnjak
Bosnjak
18 dana ranije
Odgovor za  Somebody

Nije bilo nacionalistickih pjesama a pogotovo nije bilo poziva na ubijanje muslimana.Bilo je glupog prolaska kolone kamiona i trubenja sto im sigurno nije trebalo.

Somebody
Somebody
18 dana ranije
Odgovor za  Bosnjak

Da bilo je!!! Nemojte lagati i sakrivati se pod tim imenom! Bilo je snimaka i izvjestaja medija, koje su pesme pevali, trazio sam cio tekst pesmi, da sadrze elemente pozivanja na ubistvo! Oni pravoslavci u Privoju su pozivali na rusenje dzamija i oni policajci ali i ovi iz Pazara su presli svaku granicu! I jos oni takvi sada kao zrtve! Hm cetnici hem licrmjeri!!!

Kadikoy
Kadikoy
18 dana ranije
Odgovor za  Somebody

Ne seri.

Alija
Alija
18 dana ranije

Kad su oni drzava cuti,kad se poziva u priboj na paljenje i rusenje dzamija drzava i dupelizci vlasti cute,a sad svi se utrkuju da okruve bosnjake.

Sremac
Sremac
17 dana ranije

Naisla neka nova,naopaka moda da se verski praznici slave na ulicama,sto se nekad niji moglo zamisliti.Ide se u dzamiji ili crkvu obavi verski obred i praznuje u krugu porodice.A sve to rade novokomponovani “vernici” svih religija, potomci komunista,koji su zatvarali i crkve dzamije.Nije njima ni do vere ni do praznovanja,vec da javno demonstriraju silu i moc.Ova dva dogadja,za Bozic i Bajram to jasno pokazuju.

Aida
Aida
18 dana ranije

Tako je.

Amer
Amer
18 dana ranije

Najzad glas razuma

Knežević Zoran
Knežević Zoran
12 dana ranije
Odgovor za  Amer

Nažalost, takvi odmah, i unapred, bez ikakvog primišljenog stava, bivaju ispljuvani i stavljeni na stub izdajnika i srama. Kao da pojedinci, prosto, žele sukobe na shvatajući da se u sukobima gine i da od sukoba i trvenja nema veće nesreće. Ne vredi posle kuknjava, pozivanje na tudje zločine i svoju nevinost. Za sukobe je uvek potrebno najmanje dvoje a ovde ima toliko strana da im se ni broj ne zna. Ipak, znam kome je namenjeno stradanje ali, ovaj put neću da “crnim”.

10
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.