BNV osuđuje sinoćnji pokušaj skrnavljenja spomen table Aćifa Hadžiahmetovića

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Posebno zabrinjava činjenica da se ovaj događaj desio na veliki nacionalni blagdan Bošnjaka Dan Sandžaka.

Današnje rukovodstvo Srbije zvanično negira i veliča genocid i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom i ovaj događaj potvrđuje zabrinutost Bošnjaka od naleta nacionalizma, šovinizma i rastućeg fašizma u Srbiji čime se podstiču ovakvi događaji.

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan je od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata. Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine.

Osnivač je i predsjednik bošnjačke političke stranke Džemijet. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srba Hrvata i Slovenaca i poslanik u Skupštini kraljevine Jugoslavije, načelnik sreza i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada u toku Drugog svjetskog rata.

Aćif Hadžiahmetović je posebno upamćen kao zaštitnik srpskog stanovništva u Novom Pazaru i Sandžaku tokom trajanja Drugog svjetskog rata.

Streljan je odlukom komunističkog prekog suda 1945. godine sa gradonačelnikom Novog Pazara Ahmed ef. Dacom i drugim najuglednijim Bošnjacima.

Spomen tabla postavljena je 2012. godine na mjestu gdje je nekada bila kuća Hadžiahmetovića kao dio programa memorijala postavljanja 20 tabli u 11 sandžačkih opština od Plava i Gusinja do Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2012. godinu proglasila “Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa” u Srbiji i tim povodom postavilo table na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke historije.

Vijeće je stava da ovakva politika predstavlja objektivnu prijetnju za mir i stabilnost u regionu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Crnogorac NK
Crnogorac NK
2 godina ranije

Tako je bušnjaci! Samo oštro i fašistički!☺️

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.