Društvo

Zimska idila u Novom Pazaru brzo se pretvorila u kolaps na ulicama

Sneg koji je do juče u Novom Pazaru padao 48 sati bez prestanka, stvorio je brojne probleme i kolaps u saobraćaju. Izgleda da i ove godine niko od nadležnih institucija, koje se bave ovim problemom, nije očekivao snežno vreme usred zime, pa su grad i okolina bili zavejani.

Kada su Novopazarci pogledali sa prozora u nedelju, u kasne sate, mogli su da vide pravu zimsku idilu.Konačno pada sneg! Svuda se beli i vazduh je čist.

Međutim ta prelepa zimska slika nije bila takva za one koji su ujutru krenuli na posao ili uopšte izašli iz kuće, jer su ulice bile neočišćene, napolju je bilo klizavo, a oni koji su pokušali da otputuju negde van grada, u tome su bili sprečeni, jer su putevi bili neprohodni.

Najgore u svemu je bilo to da i oni koji su ostali u kućama nisu mogli da uživaju u toploti svog doma, jer brojna naselja i ulice nisu imale struju tog dana, zbog problema na elektromreži, koja je retko koju zimu dočekala spremna.

Direktor JKP „Čistoća“ Armin Mehović kaže za portal Danasa da su sa čićenjem ulica počeli juče, jer su čekali prestanak padavina.

– Krizni štab u Novom Pazaru doneo je odluku da se JKP „Čistoća“ dodeli pet mašina od privrednika, dve od JKP „Vodovod i kanalizacija“, kao i kombinjerke od JP „Novi Pazar putevi“ i krenulo se u čišćenje sporednih ulica. Pošto nije bilo moguće očistiti sneg dok pada, po glavnim ulicama u gradu smo posipali so, ali to nije bilo toliko efektno, jer so ne reaguje kada je temperatura u minusu – kaže on.

Prema istim informacijama, preduzeće trenutno raspolaže mašinama za čišćenje snega, kao što su traktori, avanti i grederi, a svi radnici su na terenima i rade jednu smenu po 12 sati da sve dovedu u red.

Kako naš sagovornik dodaje, ono što je napravilo najveći problem i stvorilo ledeno „kamenje“ je to što su mnogi građani čisteći sneg iz svojih dvorišta, isti bacali po ulicama i time samo više doprineli klizavom kolovozu.

-Apelovao bih na sve građane da sneg, koji uklanjaju iz svojih dvorišta, ne sipaju po ulici, već da pored ograde naprave jednu „gomilicu“ koju će naši radnici pokupiti mašinama, kada dođe do njihovih kuća i na taj način spreče dodatne probleme u saobraćaju. Takođe bih molio vozače da ne parkiraju vozila po trotoarima, naročito u Ulici 8. mart, jer time nam umnogome onemogućavaju čićenje i raskrčivanje snega – ističe Mehović.

Direktor je još dodao da zaliha soli za posipanje po putevima ima dovoljno, čak sto tona, pa je pozvao i građane da, ako nekome treba so za posipanje u svom dvorištu ili ulici, da dođu u prostorije JKP „Čistoće“ i preuzmu.

(Danas)

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex