VELIKI PODVIG NOVOPAZARSKIH MEDICINARA! Ovako su se preko neprohodne Golije izborili za život TEŠKO BOLESNOG PACIJENTA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
Doktor Hitne pomoći u Novom Pazaru Enis Karišik, medicinski tehničar Džemal Aličković i vozač Albin Hajrović juče su pokazali herojstvo i junaštvo.

Na Goliji, planini koja je od Novog Pazara udaljena 40 kilometara, ovaj trio vodio je grčevitu borbu za život jednog pacijenta. Meteorološki uslovi su bili protiv medicinskog tima i vozača saniteta.

Zato su oni teško bolesnog pacijenta najpre buldožerom spustili do saniteta, a zatim nastavili borbu za njegov život

– Oko 15 sati dobili smo poziv za hitnu intervenciju. Odmah smo krenuli ka selu Tvrđevo, na Goliji. Nekoliko kilometara pre tog sela smo stali jer je vozač procenio da dalje ne možemo sanitetom jer je put bio izuzetno loš, bilo je snega, rupa… Ni u jednom trenutku nismo pomislili da se vratimo, kaže za Informer doktor Enis Karišik.

On dodaje da su krenuli peške ka selu u kojem ih je čekao muškarac narušenog zdravlja i kojem je svaki trenutak od velikog značaja za život. 

-Videli smo neki buldužer pored puta i potražili vozača te mašine. Zamolili smo ga da nas odveze do pacijenta koji se u tim trenucima borio za svaki dah jer mu je saturacija bila niska, imao je visoku temperaturu, kašljao je… Stigli smo nekako do te kuće, kazao je doktor Karišik.

Tek tada je počela prava drama. Najpre pacijentu trebalo ukazati hitnu pomoć, a zatim ga prebaciti do saniteta. Nikako drugačije nego buldožerom.

-Buldužer ima onu kašiku i tu smo smestili pacijenta. Pokrili smo ga, utoplili koliko smo mogli i pažljivo krenuli ka sanitetu. Tu situaciju nikada neću zaboraviti, kaže doktor Karišik.

Medicinski tehničar Džemal Aličković za Informer kaže da su medicinska ekipa i vozač bili spremni da pešače do sela samo sa stignu do pacijenta. Ipak, pronašli su vozača buldožera.

-Probili smo se nekako do pacijenta, ali je posle i do saniteta bilo teško doći. Visili smo na toj mašini i pružali pomoć našem pacijentu. Snašli smo se nekako i sve se dobro završilo, kaže Aličković.

Pacijentu je u sanitetu uključena kiseonička potpora i pružena druga medicinska pomoć. 

-Odahnuli smo istog trenutka kada je pacijent stigao do saniteta. Posle je bilo mnogo lakše jer smo brzo stigli do bolnice, kazao je vozač Hajrović.

Zdravstveno stanje pacijenta ubrzo je stabilizovano i brzo je prebačen do Infektivnog odeljenja u Novom Pazaru.

Načelnica Hitne službe doktorka Elvira Lukač Radončić kazala je da je ponosna na sve kolege sa kojima radi.

– Ponosna sam na kolege koje ulažu nadljudske napore i stižu da pomognu svim nasim sugrađanima, savladavajući sve prepreke na koje nailaze. Jedno veliko bravo za moje kolege, rekla je ona. (Informer)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.