Ustavni sud odbacio žalbu Paučinca: Kažnjen jer je Mahmutovića nazvao “bjednikom”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ustavni sud odbio je, kao neosnovanu, žalbu aktiviste Aladina Paučinca koju je podneo zbog povrede prava na pravično suđenje i kršenja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda pred novopazarskim sudovima.

Paučinac je žalbu izjavio na presudu Višeg suda u Novom Pazaru, kojom je potvrđena presuda Osnovnog suda iz marta 2021. godine, na osnovu koje je osuđen na kaznu od 50.000 dinara zbog uvrede vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Meha Mahmutović time što ga je, između ostalog, na Facebooku nazvao “bjednikom”, prenosi radio Sto plus.

Većinom glasova, Ustavni sud je utvrdio da stav krivičnog suda upućuje na zaključak da je Paučinac imao namjeru da omalovaži i uvrijedi Mahmutovića, jer nije kritikovao njegov rad kao javnog funkcionera, već je, nazivajući ga “bjednikom” uvrjedljivo karakterisao njegovu ličnost, čime je prevaziđena društveno prihvatljiva kritika.

Takođe, Ustavni sud je utvrdio da su Osnovni i Viši sud u Novom Pazaru dali relevantne i dovoljne razloge za postojanje uvrede kao krivičnog djela, te da su reči Paučinca bile usmjerene na moralno omalovažavanje Mahmutovića, a ne na kritiku njegovog djelovanja, bez osporavanja tvrdnji da su granice kritike javnih funkcionera šire i da javne ličnosti treba da imaju veći stepen tolerancije prema kritici.

Ustavni sud je našao i da je ograničavanje slobode izražavanja Paučinca “bilo neophodno radi zaštite časti i ugleda drugog lica”, te da osporene presude sadrže dovoljno detaljna obrazloženja čime je to opravdano.

Član Vijeća, koje je odlučivalo o žalbi Paučinca, Tamaš Korhec nije se složio sa Odlukom ustavnog suda, smatrajući da je aktivisti iz Novog Pazara presudama ovdašnjih sudova povređeno pravo na pravično suđenje i slobodu mišljenja i izražavanja, te da je takvom odlukom Ustavni sud pokušao da “ispegla nedostatke prvostepene i drugostepene sudske odluke, odnosno, ukupno postupanje sudova”.

“Sudovi, a posebno Ustavni sud, treba da budu svjesni da sankcionisanje, naročito, krivično sankcionisanje takvog izražavanja može odvratiti građane od javne kritike i da dovede do autocenzure. Zalažem se za kulturu dijaloga i diskusije u javnom životu, za unapređenje ustavne i političke kulture, ali imajući u vidu trenutno stanje u našem društvu, nisam siguran da krivičnim sankcionisanjem A.P. za saopćenje na društvenim mrežama smo dali bilo kakav doprinos u tom pravcu”, zaključio je Korhec, uz navođenje nekoliko termina, za koje smatra da su pogrdniji od “bjednik”, za koje oni koji su ih izgovorili nisu sankcionisani.

Paučinac je za radio Sto plus najavio da će pravnu borbu nastaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, gdje je već u toku jedan postupak po njegovoj predstavci zbog odluka sudova u Srbiji, a po tužbama Mahmutovića protiv njega.

Izvor: Radiostoplus.com

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Nik
Nik
1 mjesec ranije

Meo je jedan

Sead
Sead
1 mjesec ranije

Paucinca po dzepu 50.000 rekordnom brzinom, a Caletu batine u sred bela dana u Pub. Da ne sme covek ovde vise nista ni da kaze. To kad pustis nekog 16 godina na vlast, osili se ko monarh

Huso
Huso
25 dana ranije

Sta ces , kad si glup pa ne znas razliku izmedju kritike i vredjanja.

Hasko
Hasko
1 mjesec ranije

Prasimov pijun se joŝ bolje nabija četnicima u ŝupak i od samog prasima.

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex