U Novom Pazaru planirano uklanjanje preko 100 nelegalnih objekata

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na teritoriji Novog Pazara, prema podacima građevinske inspekcije od 2021. do 2023. godine , broj donijetih rješenja za uklanjanje bespravno započetih i izgrađenih objekata je 137, rečeno je iz Odjeljenja za urbanizam.

Na pitanje Sandžak televizije, koliko je objekata bez upotrebne dozvole, iz ovog odjeljenja rečeno je da najveći broj objekata kolektivnog stanovanja, koji su izgrađeni u ranijem periodu, posjeduje upotrebnu dozvolu.

Pri samoj izgradnji objekta potrebno je imati svu potrebnu dokumenaciju, da bi se pristupilo samoj izgradnji objekta, počev od pripremnih radova do građevinske dozvole.

Inžinjer građevinarstva Amar Serezlić naglašava da se  njihova firma pridržava svih zakona o planiranju i izgradnji i dodao da njihove zgrade imaju upotrebnu dozvolu

„Svaki objekat je pokriven svom pratećom tehničkom dokumentacijom, revizijama, kontrolama i nadzornim organima, te sa te strane nemamo problema. To je jedan lanac koji je neprekidiv, jer jednu kariku ako preskočimo moramo da se vraćamo na početak. U suprotnom da nemamo upotrebnu dozvolu odma smo načinili jedan prekršaj, to jeste bespravna gradnja bez građevinske dozvole, bez pratećih komunalnih obaveza koje imamo prema gradu Novom Pazaru“, naglasio je Serezlić.

Proces za dobijanje dozvole je brz, a prvi korak je pribavlajnje lokacije. Međutim, susreću se i sa brojnim problemima.

„Često nailazimo na izmjene u projektima, usaklašavanje, preklapanje. Imamo više vaza projektovanja, to su statika, arhitektura, mašinske instalaciije, elektoro instalacije, tu kada imamo preklapanja, može da dođe do izmjene u projetu, pa onda te izmjene donose novo čekanje projekta“, zaključio je inžinjer građevinarstva.

Broj stanova u Novom Pazaru između dva popisa je uvećan za oko 10.000, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RSZ).

Na prošlogodišnjem popisu u Novom Pazaru je ukupno registrovano 38.148 stambenih jedinica, skoro 10.000 više u odnosu na prethodnu deceniju.

SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Huso
Huso
2 mjeseci ranije

Samo 100 a ove divlje uz blagoslov vlasti, uz mito ne broje se.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker