Turisti u Novom Pazaru – između realnosti i statistike

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Turističkoj organizaciji Novog Pazara (TONP) tvrde da su turističke posete, ovom kraju, sve brojnije.

Dovode ih brojne domaće i međunarodne sportske, kulturne i zabavne manifestacije i brojni kulturno – istorijski spomenici, koji privlače najviše turista.

Smeštajni kapaciteti od hiljadu ležajeva, u devet manjih i većih hotela na teritoriji grada, nedovoljni su zas ve veći broj gostiju. Problem je posebno izražen vikendom.

Preciznih podataka o broju turista nema. Ocene o uspešnosti donose se na osnovu podataka iz hotela, vidljivih gužvi na ulicama i kod kulturno – istorijskih spomenika, koji kroz brojne projekte postaju sve vidljiviji.

No, gužve i zvanična statistika se, baš, i ne slažu.

Prema podacima Regionalne turističke agencije Sandžaka, za prva ovogodišnja četiri meseca, Novi Pazar je posetilo 6.200 turita, koji su ostvarili 10.660 noćenja. U poređenju sa istim periodom prošle godine bilo je 2 hiljade više poseta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u ovom gradu, prošle godine, bilo je 20.690 turista i ostvareno je 40 hiljada noćenja.

Direktor TONP Dejan Belojica kaže da je, sigurno, bilo nekoliko puta više noćenja, jer je statistika rađena na osnovu podataka dobijenih samo iz hotela, a van su ostali podaci iz aranžmana “stan na dan” i na desetine apartmana.

Boravak u tim objektima se obezbeđuje preko preporuka ili malih oglasa na društvenim mrežama. Takvi gosti vidljivi su za stanodavce i “apartmandžije”, a potpuno nevidljivi za statistiku i poreze.

Cene smeštaja su “tema za izbegavanje”. Zavise od opremljenosti hotela i korišćenja usluga, pa sve do umešnosti dobre pogodbe.

Izvor:Danas.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.