Spahić – U Novom Pazaru niko ne nosi masku, veliki redovi ispred pekara, ne koriste se dezinfekciona sredstva

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Posle nekoliko dana stagniranja broja pacijenata, zaraženih korona virusom, na kovid odeljenjima, u poslednja 24 sata zabeležen je duplo veći broj hospitalizovanih nego otpuštenih na kućno lečenje.

Na kovid odeljenja Opšte bolnice i Specijalne bolnice u Novopazarskoj Banji, primljeno je 27 zaraženih, a na kućno lečenje otpušteno 12 osoba. I dalje po broju hospitalizovanih prednjači Novi Pazar, slede Raška, Tutin i Sjenica. Na lečenju se nalaze 133 pacijenta.

Crna statistika se nastavlja. U poslednjih 48 sati preminulo je sedam osoba iz ovog grada, okolnih opština i Beograda. U prethodna dva dana, PCR metodom registrovano je još 58 zaraženih, od toga 54 je iz Novog Pazara i, juče, još devet brzim antigenskim testom iz brisa nosa. Ovo su poslednji statistički podaci koje je saopštio Gradski štab za vanredne situacije.

Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Šefadil Spahić ocenjuje da je epidemiološka situacija u gradu zabrinjavajuća i nesigurna i da je sa znatnom verovatnoćom ovde prisutan britanski soj korona virusa.

– Nemamo tehničkih mogućnosti da to dokažemo laboratorijski, ali sve ukazuje na prisustvo britanskog soja. U poslednja dva meseca imamo povećan broj zaraženih i imamo porodica u kojima je dvoje, troje istovremeno obolelo. Sa velikom verovatnoćom konstatujemo da se radi o britanskom soju, koji se brže prenosi sa osobe na osobu i ima težu kliničku sliku – objašnjava dr Spahić i upozorava na „potpuno opuštanje građana, kao da smo u srećnim vremenima“.

Svoju tvrdnju potkrepljuje podacima, da je za 17 dana u aprilu od 2.866 testiranih PCR metodom kod 605 potvrđena infekcija korona virusom, odnosno da se dnevno registruje više od 50 zaraženih ili preko 35 odsto od ukupnog broja uzorkovanih.

Dr Spahić skreće pažnju na nepoštovanje protivepidemijskih mera – niko ne nosi maske, ne koriste se dezinfekciona sredstva, ostvaruje se mnogo kontakata, ima porodičnih skupova za vreme meseca posta Ramazana, ispred pekara su velike gužve za lepinje, pred iftar (prvi dnevni obrok) i svi su bez maski.

Zbog svega ovoga, strahuje se da se ne ponovi prošlogodišnji junsko-julski scenario kada je Novi Pazar bio najveće žarište u Srbiji.

Bez obzira na ovakvu situaciju, odziv za imunizaciju i dalje je nezadovoljavajući. Sa više od 10.950 vakcinisanih i preko osam hiljada revakcinisanih, što je nešto malo više od 18 odsto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina, Novi Pazar je pri dnu republičke lestvice. (Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker