Spahić: Na mladima velika odgovornost! Malo ih je vakcinisanih u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru i dalje je nestabilna.

Iako daje rezultate, imunizacija se mora odvijati rapidno, a odziv građana se mora povećati, poručuju stručnjaci.

Ovo je bila tema i povod za gostovanje u Dnevniku Radio televizije Novi Pazar, primarijusa doktora Šefadila Spahića, direktora Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

Spahić je, odgovarajući na pitanje urednice informativnog programa Senade Kalić, čiji gost je bio, da li se do kolektivnog imuniteta može samo imunizacijom i masovnom vakcinacijom, kazao da, uprkos tome što je situacija blago poboljšana, treba biti oprezan.

Mesta za blagi optimizam ima, kazao je Spahić.

“Kada uzmemo u obzir sve parametre, a to je manji broj hospitalizovanih, kao i broj pregleda koji je ispod 100, znatno manji broj prvih pregleda, a u padu je i broj pozitivnih testiranih serološkim testovima. Sve nam to daje za pravo da možemo govoriti o pobošanju epidemiološke situacije”

Ipak, zabrinjava činjenica da je stanje u Novom Pazaru u odnosu na okruženje, ali i čitavu državu i dalje ozbiljno, posebno imajući u vidu da najviše pozitivnih rezultata, dobijenih u referentnim laboratorijama, upravo dolazi iz Novog Pazara.

“Procenat pozitivnih u odnosu na broj poslatih uzoraka kod nas je i dalje visok i iznosi 20%. Sve to mi daje za pravo da kažem da moramo biti obazrivi i pridržavati se protivepidemijskih mera” kazao je Spahić u Dnevniku.

On je ukazao na neophodnost masovne vakcinacije.

“Do danas smo dali 15.562 prve doze vakcine. Revakcinisano je oko 11.500 građana. U procentima, to je oko 25% i u poređenju sa republičkim i prosekom gradova u okolini, to je nedovoljno” ističe gost Dnevnika.

Spahić je uputio poziv građanima da ss vakcinišu podsećajući da građani koji su prošli proces imunizacije a razbole se imaju lakšu kliničku sliku.

Stariji građani su, tvrdu Spahič, pokazali visok stepen odgovornosti i procenat vakcinisanih je na zavidnom nivou.

Predstoje kampanje koje će za cilj imati da afirmišu mlade uzrasta od 16. do 30. godine starosti da se vakcinišu.

“Nadam ss da će mladi Novog Pazara shvatiti značaj vakcinacije, te da će se u nekoliko narednih dana veći broj njih vakcinisati” rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje.

On je na kraju dodao da če nosilac svih aktivnosti i u budućem periodu biti ovdašnji Zavod, kako je to bio slučaj od proglašenja pandemije.

Kompletno gostovanje direktora Zavoda za javno zdavlje Novi Pazar primarijusa Šefadila Spahića možete pogledati u sledećem videu.

(rtv)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker