Roditelji u Novom Pazaru zarazili djecu tuberkulozom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Devetoro iz Novog Pazara obolelo je od tuberkuloze, a u toku su testiranja njihovih kontakata. Obolela deca su prethodno vakcinisana, a njihovo stanje je stabilno i bez komplikacija. Zdravstveni radnici kažu da nema mesta za paniku.

„Porodična epidemija“ tuberkuloze proglašena je pred novogodišnje praznike, a informacija je obelodanjena petnaestak dana kasnije.

U ovom trenutku devetoro dece je obolelo. Šestoro je iz dve porodice, a ostalo troje su njihovi kontakti iz škole.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da su pitanju deca koja su bila u kontaktu sa ostalim đacima, ali i nastavnicima. Dok se ne testiraju svi iz škola čiji su đaci oboleli, neće se znati da li će se učenici odmah po završetku raspusta vratiti u školske klupe.

Safet Ganić, epidemiolog novopazarskog zavoda za javno zdravlje, objasnio je da je stanje dece stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

„U pitanju su dve porodične epidemije. Infekcije su se tu pojavile, a izvor zaraze je bio jedan od roditelja. Po troje dece iz obe porodice je zaraženo. Nakon toga, obavljena su testiranja u dve osnovne škole, i otkrivena su još dva slučaja, odnosno dvoje đaka koji su imali kontakt sa obolelom decom“, objasnio je Ganić.

Kako je ispričao ovaj epidemiolog, kod dece koja su otkrivena naknadnim testiranjem, simptomi su bili bezazleni, skoro da nikakve simptome nisu imali.

Ganić kaže da je ranije Novi Pazar bio endemsko područje i da se tuberkuloza češće pojavljivala, ali da u poslednje četiri godine ta brojka je snižena.

U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva.

Lečenje od tuberkuloze traje od tri do šest meseci.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker