Rijeke u Novom Pazaru umiru: Voda je toliko zagađena da se ne preporučuje ni za zalivanje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Najbolji opis za stanje reka u Novom Pazaru je da one umiru. Od poslednjih poplava u januaru ove godine, žitelji naselja pored reke Raške ne mogu da se odbrane od smeća i otpada koje stalno pristiže.

Tone smeća ali i šuta i građevinskog otpada koje se baca u reke i dalje ugrožava kvalitet života ljudi koji žive neposredno pored reke Raške.

– Život u našem naselju bi bio lepo da nažaslost nije ovakvih stvari, dođe nam prosto da napustimo svoja imanja i da ostavimo tim ljudima kojima je vidite kako stalo do zemlje, koji imaju više novca od nas, bićemo prinuđeni da mi dovedemo bager o svom trošku i potkopaćemo mi njih kao što oni rade nama – kaže Mladen Biorac, meštanin naselja pored reke Raške.

Safet Vejselović, meštanin naselje Blaževo kaže da u otpadu oko reka ima svega od veša pa do automobilskih guma.

– Nema šta nema, svega i svačega su dovukli, nikad nije bilo ovako – kaže Vejselović.

Novopazarski ribolovci konstanto se bore da očuvaju bar deo reke Raške u kojoj još uvek može da se nađe pastrmka ali im to sve teže polazi za rukom.

– Taj deo oko izvorišta je jedini malo sačuvani deo reke Raške i koji je koliko toliko čist. Već je dvanest sati prošlo, nema više pet do dvanaest, davno je prošlo i sad je stalo, ovo moramo da sredimo i da se uključimo svi u akciju – kaže Kenan Ademović, ribolovac.

Koliko su reke zagađene govori podatak da su mnogima, posebno glavnoj novopazarskoj reci više ne mogu naći ribe a voda je petog stepena zagađenosti, što znači da nije preporučljiva da se njome ni zaliva.

Pogledajte video ovdje

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker