Prosjačenje u Novom Pazaru, isplativ biznis ili organizovani kriminal?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Problem prosjačenja na ulicama Novog Pazara nikada nije bio vidljiviji nego ovog ljeta i u velikoj mjeri je stvorio ružnu sliku grada.

Na ovo je uticala darežljivost Novopazaraca, veliki ovogodišnji priliv građana koji žive i rade u inostranstvu, od kojih je većina prošle godine bila spriječena da dođe zbog situacije sa korona virusom, ali i nedovoljno akcija nadležnih za suzbijanje prosjačenja, piše Radiostoplus.com.

Iz Prekršajnog suda u Novom Pazaru radiju Sto plus je rečeno da su od početka godine do danas dobili sedam prijava za prosjačenje, te da su sve osobe kažnjene zatvorom.

Navode da su četiri osobe kažnjene zatvorom od 10 dana, dve zatvorom od sedam dana, dok je jednoj osobi izrečena kazna zatvora od pet dana.

Član Gradskog vijeća za zdravstvo i socijalna pitanja Fevzija Murić apeluje na policiju da u skladu sa zakonom i svojim ingerencijama češće i u kontinuitetu organizuje akcije za suzbijanje ovog problema, jer lokalna samouprava ima veoma malo prostora za djelovanje.

On pojašnjava da prosjačenje treba da suzbiju policija i Prekršajni sud, uz pomoć Centra za socijalni rad.

Murić je našem radiju rekao da iza prosjačenja na ulicama Novog Pazara stoje organizovane kriminalne grupe, koje zloupotrebljavaju žene i djecu, a da su svi solidno zbrinutu preko raznih Centara za socijalni rad.

“Mi smo ove i prošle godine više puta usmeno i pismeno tražili od policije da pojača akcije. Sa druge strane, u policiji tvrde da čim izađu na teren prosjaci veoma brzo nestaju sa ulica, jer dojave jedni drugima telefonom. To onda ukazuje da bi trebalo organizovati kontinuirane akcije, a ne samo jednom ili dva puta mesečno sa blagim efektom”, rekao je Murić.

On ističe da je nadležnima čak poznato nekoliko adresa gde oni koji prose spavaju, kao i punktovi gde ih organizatori kombi vozilima ostavljaju.

“Primjetio sam da su u mnogim gradovima, poput Beograda, Kragujevca i Kraljeva riješili problem prosjačenja. Ljetos u Budvi nisam video nijednog prosjaka na ulicama”, tvrdi Murić.

Na problem prosjačenja veoma često ukazuju i u lokalni ugostitelji, jer im to utiče na normalno funkcionisanje i ometanje gostiju.

Prije dve godine u ovom gradu organizovan je sastanak predstavnika nadležnih institucija, kada je zaključeno da prosjačenje može značajno da se suzbije koordiniranim radom svih ustanova, vladinih i nevladinih organizacija.

Ideja je bila da se okupe sve institucije, koje u svom delokrugu imaju ovu problematiku, od policije, sudova, tužilaštva, lokalne samouprave, do zdravstva, obrazovanja, Centra za socijalni rad i medija, ali je danas očito da taj sastanak nije dao očekivane rezultate.

Izvor: Radiostoplus.com

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker