PREDSTAVLJALI SE KAO POLICAJCI, ROĐACI, LJUBAVNICI… Ovako je razbijena KOL CENTAR banda uhapšena u Novom Pazaru! (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U okviru međunarodne policijske akcije povodom prevara putem „kol centara“ vršenih od strane međunarodne organizovane kriminalne grupe, kojima je oštećeno više građana Nemačke u iznosu od oko milion evra, uhapšeno je 13 osoba u Nišu i Novom Pazaru.

Povodom ove akcije, pod nazivom “Pandora”, pored Ministarstva unutrašnjih poslova, oglasio se i Evropol, a u saopštenju su objasnili kako je ova grupa prevaranata funkcionisala.

  • Izvršena je racija u 12 “kol centar” agencija identifikovanih kao izvor na hiljade dnevnih prevara. 21 osoba je privedena u više zemalja, a time je i razbijena kriminalna mreža odgovorna za prevaru na hiljade žrtava – navodi se u saopštenju i dodaje:

  • Oni koji su pozivali, koristili su se lažnim policijskim pozivima, ubedljivim investicionim prevarama ili srceparajućim ljubavnim prevarama. U operaciji “Pandora” tako je identifikovano 39 osumnjičenih.

Operacija je počela sa blagajnikom banke u Frajburgu u Nemačkoj.

– U decembru 2023. klijent je zatražio da podigne više od 100.000 evra u gotovini, bankar je posumnjao i brzo je saznao da je klijent žrtva „prevare lažnih policajaca“. On je obavestio policiju koja je sprečila žrtvu da preda novac prevarantima.

Razmatrajući ovaj pojedinačni slučaj, istražitelji su ubrzo shvatili da se telefonski brojevi koje su koristili počinioci mogu povezati sa preko 28.000 prevara za samo 48 sati.

  • Rani nalazi su pokazali da su počinioci, koji se nalaze u različitim zemljama, sprovodili sve vrste telefonskih prevara. Prevaranti bi se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Počevši od lažnih obećanja o isplatama na lutriji, mogućnostima ulaganja, zahtevima za naplatu dugova, prevarama sa pripejd karticama…

Nemački istražitelji uspeli su da u realnom vremenu prate stvarne razgovore koji dolaze iz brojnih pozivnih centara.

  • Od decembra 2023. pa nadalje, preko stotinu policajaca bilo je raspoređeno danonoćno u kancelariji državne kriminalističke policije i nakon toga obezbedilo sadržaj preko 1,3 miliona podlih razgovora. Čim je otkriveno da svako ko je primio poziv može postati žrtva prevara, policija je stigla da upozori potencijalne žrtve. Ukupno, službenici su uspeli da spreče finansijske gubitke za žrtve u preko osamdeset odsto slučajeva. Ukupno bi potencijalna šteta iznosila preko 10 miliona evra – navode iz Evropola.

Pored hapšenja 21 osobe, policajci su uspeli da pribave i obimne dokaze poput nosača podataka, dokumenata, gotovine i imovine u vrednosti od milion evra. Zaplenjen je i veliki broj elektronskih dokaza koji bi trebalo da omoguće istražnim organima da dobiju informacije o mogućim daljim kol centrima i još prevaranata.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex