Posle šest godina čekanja na potomstvo Enesa Rizvanović (28) iz Novog Pazara rodila je sina Mehmeta

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Posle šest godina čekanja na potomstvo Enesa Rizvanović (28) iz Novog Pazara rodila je sina Mehmeta, a ova beba ujedno je prva beba rođena iz zamrznutog embriona na GAK “Narodni front” u Beogradu. Na ovoj klinici ima još 10 zamrznutih embriona, a takođe je nabavljena i unapređena oprema koja će olakšati i povećati broj postupaka vantelesne oplodnje.

U razgovoru za „Blic“ srećna mama koja je na svet donela dečaka kaže da nijedan roditelj ne sme da odustane od potomstva, te da je često potrebno vreme i strpljenje.

– Šest godina je trajala naša borba za potomstvo, a onda smo pokušali vantelesnu oplodnju u GAK Narodni front. Prva nam nije uspela 2019. ali nismo odustajali, pa nam je uspela iz drugog pokušaja. Verovali smo doktorima, svi su ovde dobri, ja bih volela da istaknem i da se javno zahvalim svima, i profesoru dr Željku Mikoviću i dr Ani Jeremić, embriologu, i svima ovde. Beba je dobro i neopisivo sam srećna, porođaj je super pošao – priča Enesa za „Blic“.

Da budući roditelji ne posustaju apeluje novopečena mama, preporučuje ovu državnu kliniku i najavljuje da će, kada dođe vreme, doći ponovo.

– Planiram još jedno dete, i volela bih da sledeći put dođem po jednu devojčicu. Nisam u ovom trenutku zamrzla embrion, ali kada budem pokušavala, ponoviću u Narodnom frontu – priča Enesa.

– Veliki dan za Narodni front – priča za „Blic“ i prof.dr Željko Miković, direktor GAK Narodni front, i ističe da je sada zamrzavanje embriona moguće i u ovoj instituciji. U ovom trenutku ima 10 zamrznutih embriona.

– Mi smo ovu proceduru „osvojili“ na jedan kvalitetan način i na to smo veoma ponosni. Sada je rođena prva beba, a čekamo ih još 10. To je pokazatelj da se ta metoda radi kvalitetno i na svetskom nivou. Izuzetno smo zadovoljni što smo majkama omogućili da u narednom pokušaju idu preko skraćenog postupka. Za nas je ovo veliki događaj i mislim da je izuzetno važno svim ženama koje su poklonile poverenje našoj klinici. Što se tiče prve bebe iz zamrznutog embriona, trudnoća je protekla dobro, stigla je do punog termina, porođaj je bio prirodni i rođen je dečak 3.900 grama, sa ocenom 9-10. Oni su spremni da idu kući – priča profesor Miković za „Blic“.

Ovo je veliko ostvarenje sna za ove roditelje. Bebu su čekali šest godina, dodaje profesor, i ističe da je za ostvarivanje ove trudnoće bilo potrebno ne samo osavremenjivanje metode nego i nabavka nove opreme.

– Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, odnosno državi, mi imamo novu opremu. U poslednjih godinu dana nabavili smo veliki broj malih inkubatora, tri velika, mikroskop za mikromanipulacije za ubrizgavanje ćelija spermatozoida, dve nove laminarne komore. Takođe, povećali smo i proširili tim embriologa, umesto tri embriologa, sada imamo pet i dva mlada koja volontiraju. Od početka godine imali smo 350 stimulisanih ciklusa sa uspešnošću od 50 odsto, za razliku od svih prethodnih godina, kada je maksimalni broj iznosio 250. Praktično ćemo ove godine duplirati broj postupaka vantelesne oplodnje, umesto 250, uradićemo oko 500 – kaže profesor Miković.

Ovo je veliki napredak i šansa za sve parove koji dugo godina čekaju na VTO ili kojima VTO nije uspevala, kažu lekari. Što se čekanja u GAK Narodni front tiče, ono je svedeno na minimum. Od formiranja komisije, ulaska pacijenata na kliniku gde se proverava dokumentacija, rade analize pa do početka postupka VTO, uglavnom prođe dva meseca.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker