OSEĆAM SE HOROŠO: Mirsad Đerlek nakon vakcinacije Sputnjikom Ve

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je, prema poslednjem preseku u 16 časova, danas vakcinisano 32.000 građana Srbije, ukupno više od 80.500 osoba od početka imunizacije.

Mirsad Đerlek je, gostujući u „Beogradskoj hronici“ na RTS-u rekao, da je suština da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi jer će samo tako masovna vakcinacija imati efekta.

Prema poslednjem preseku, danas je vakcinisano 32.000 ljudi, a od početka imunizacije 24. decembra više od 80.500 osoba, naveo je Đerlek.

– Izuzetno je važna brzina imunizacije, ako bi se odložila masovna imunizacije, onda bi se smatrala neuspešnom. Mora da postoji dovoljna količina vakcina, Srbija je nabavila veliku količinu i možemo da započnomo masovnu vakcinaciju i nadam se da će se trend nastaviti – istakao je državni sekretar.

Rekao da je može biti zadovoljan što su gužve na punktovima za vakcinaciju, ali je i skrenuo pažnju građana da naprave distancu da se ne bi napravila šteta.

Najviše se traži „Sputnjik Ve“ (Sputnik V)

Đerlek je naveo da se razmišlja o otvaranju još vakcinalnih punktova dodajući da vakcinacija širom Srbije potpuno isto funkcioniše kao u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ljudi najviše traže vakcinu „Sputnjik“ (Sputnik V), a uskoro se očekuje isporuka još 250.000 doza tih vakcina.

– Mi savetujemo građane da prime vakcinu koje trenutno ima, najviše trošimo kinesku ‘Sinofarm’ vakcinu. Razlika je u nijansama u metodologiji delovanja, a krajnji cilj je isti – stvaranje antitela i dobar imunološki odgovor na kovid 19“, naglašava Đerlek.

Dodaje da „Sputnjik“ (Sputnik V) trenutno mogu da prime građani do 60 godina starosti i da je pitanje dana kada će se granica pomeriti i kada će ALIMS izdati sertifikat da mogu da je prime i stariji.

„Idealno da se vakciniše oko tri miliona građana“

Državni sekretar napominje da Srbija ima ogromnu količinu vakcina za razliku od zemalja regiona koje su, dodaje, obezbeđene putem bilateralnih odnosa i lične reputacije predsednika Srbije a ne preko Kovaks sistema.

– Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni, očekujem da će i zemlje regiona dobiti vakcinu. Vučić je nudio pomoć i zemljama u regionu, isključili smo sebičnost – naveo je Đerlek.

Istakao je da bi bilo idealno da se vakciniše oko tri miliona građana kako bismo, uz 30 odsto prokuženih građana, dostigni kolektivni imunitet.

Odgovarajući na pitanje kako se oseća posle primanja ruske vakcine „Sputnjik“ (Sputnik V), Đerlek je duhovito odgovorio na ruskom jeziku „očenь horošo“ (vrlo dobro, prim. nov).

– Pozivam građane da se odreknu teorije zavere jer je vakcina jedini spas u borbi protiv kovida – naglašava Đerlek.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.