Numanović: Novi Pazar – Univerzitetski grad bez studentskog doma

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Grad Novi Pazar, Grad mladih, s dva univerziteta, fakultetom ni danas nema studentski dom. Najava formiranja Kliničko-bolničkog centra prilika je za uspostavljanje i Medicinskog fakulteta. Nažalost, ni studentskog centra ni privilegija koje imaju studenti.

 Mislim da je sramota da Novi Pazar s dva univerziteta nema studentski dom u kojem će živjeti student. Naši student koji dolaze iz okolnih gradova, ali i iz drugih država moraju stanovati, hraniti se privatno i to je, prema mom iskustvu najmanje deset puta skuplje za njihove roditelje. To otežava boravak u Novom Pazaru, a s druge strane studentski dom nije samo mjesto za život već i mjesto za druženje, a u okviru njega postoje i kulturni centri gdje se razvija i poseban duh studenata, pokreću inicijative.

– Od neizmjerne važnosti bilo bi da dobiju studentske popuste, čip kartice. U Beogradu u svakoj prodavnici, prijevozu, bioskopu, čak u pozorištu imate besplatne karte za studente.

– S prosječnim platama u Republici Srbiji a pogotovo u Novom Pazaru gdje su plate ispod republičkog prosjeka jako je teško pružiti student kvalitetno obrazovanje pogotovo jer student tokom studiranja ne može da radi jer mora da se školuje i u potpunosti je na teret svojih roditelja.

Postoji određeno budžetsko finansiranje studenata pogotovo na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Međutim, loša je situacija po pitanju privatnih univerziteta gdje roditelji plaćaju isti porez državi, odgovorni su građani ali njihova djeca nemaju pravo na budžetsko studiranje i to je nepravda koja se mora otkloniti.

Zašto bi na državnom postojao taj broj učenika koji se školuju iz državnog bužeta, a na privatnom ne postoje takve stipendije, kaže dr. Edin Numanović, predsjednik Mladih SPP, odbornik u Skupštini Grada, šef kabineta predsjednika SPP.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker