Novopazarski pekar koji je zanat nasledio od pradede pomaže sugrađanima: Deli somune siromašnim

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ono što je somun u Sarajevu, to je pitica u Novom Pazaru. Novopazarci znaju šta je somun ali, ipak, rađe koriste naziv pitica. Upravo te pitice celog ramazana čekaju ispred pekare Stara čaršija u Staroj čaršiji u Novom Pazaru, javlja Anadolija.

Ova pekara stara je skoro stotinu godina. Tadašnji pekar Avdija Kolašinac svoj zanat preneo je na sina Besima koji je svoj radni vek proveo pored kamene pećnice. Besim, u narodu poznatiji kao Besko, u posao je vrlo rano uključio sina Albina koji je u pekari “pekao” zanat sve dok u potpunosti nije nasledio ovaj posao.

I danas, pored Albina su njegova deca Melita i Kerim, koji uče zanat od svog oca.

“Ovu pekaru je otvorio moj pradeda pre više od 80 godina”, kazala je za Anadoliju Melita Kolašinac, studentkinja, ali i pekarka.

Ispred njene pekare satima pre iftara stvara se gužva, građani u redu čekaju svoj somun.

“Gužve su velike, gotovo ceo grad bude ovde”, kazala je ona.

U ramazanu mnogi se takmiče u činjenju dobrih dela pa su tako vlasnici ove pekare doneli važnu odluku.

“Ovog ramazana, kao i svih prethodnih, sugrađanima koji su slabijeg materijalnog stanja pitice poklanjamo, delimo ih besplatno”, kazala je Melita.

Receptura je stara skoro jedan vek. Tu se ništa nije promenilo. Vlasnici pekare, koja se nalazi u Staroj čaršiji, ni u ovom objektu ništa nisu menjali, sve je onako kako je i Avdija ostavio pre osam decenija. Somuni se peku na kamenu, pored žara.

“Najbolje su pitice ovde. Ranije je vlasnik bio Besko, sada je njegov sin Albin sa svojom decom. I Albinov deda Avdija je bio pekar. Sa generacije na generaciju prenose posao. Miris imaju i najbolji ukus”, kazao je Sejfudin iz Novog Pazara.

U Novom Pazaru postoji još nekoliko starih pekara u kojima se somuni, pitice, peku na kamenu.

Izvor:Anadolija

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ova pekara stara je skoro stotinu godina. Tadašnji pekar Avdija Kolašinac svoj zanat preneo je na sina Besima koji je svoj radni vek proveo pored kamene pećnice. Besim, u narodu poznatiji kao Besko, u posao je vrlo rano uključio sina Albina koji je u pekari “pekao” zanat sve dok u potpunosti nije nasledio ovaj posao, prenosi Sandžak Live. […]

Stari dedo
Stari dedo
1 godina ranije

Allah ga nagradio. U pekari u naselju Lug3 kod Luja ne da nedeli besplatno pitice već nedozvoljava da se iste kupe u njegovoj pekari i na postače galami kao da je u šumi.

Gogila
Gogila
1 godina ranije
Odgovor za  Stari dedo

Respekt

3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex