Novopazarka na udaru društvenih mreža: A istina je drugačija? Dvostruki standardi ili opravdano nezadovoljstvo?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar – Društvene mreže su postale mjesto gdje se građani ne samo informišu i zabavljaju, nego i gdje se vode bitne društvene borbe. Jedna takva “borba” odigrala se na Facebook grupi “Stop bahatom parkiranju u Novom Pazaru”, gdje je objavljena fotografija žene koja navodno ostavlja smeće pored puta. Osoba koja je objavila fotografiju pozvala je na javnu osudu ovog čina, sa komentarom: “Pogledajte ovu bezobrazlučku gdje je ostavila smeće.”

Situacija na slici prikazuje ženu koja se parkirala pored puta, otvorila prtljažnik automobila i pored puta ostavila smeće koje je držala u njemu. Uz priloženi komentar bio je apel da se fotografija objavi kako bi “komunalno imalo dokaz” i kako bi se postupak osudio.

No, reakcije unutar grupe bile su podijeljene. Neki korisnici su podržali objavu, dok su drugi stali u odbranu fotografisane žene, navodeći da možda postoje razlozi za njen postupak koje osoba koja je slikala nije uzela u obzir. Argumenti u njenu odbranu uključuju mogućnost da žena čeka komunalne službe, i da ovo mjesto koristi za privremeno odlaganje smeća, što je navodno praksa koju koriste i drugi stanovnici tog dijela grada. Takođe se sugerira da se smeće ne može baciti u bilo koji kontejner zbog vlasničkih prava.

“A bitno je da se sve prokomentariše i osudi! Žena čeka komunalce, neće svoje smeće u tuđi kontejner baciti. Vaših nepromišljenih osuda je more, ljagate narod na prvu. Ako ćeš da si dobar, staneš pa pitaš možeš li nekako pomoći, a ne da bespravno slikaš građane!”, “Žena tu živi, spustila je smeće do ulice da bi kamio pokupio, tako rade svi stanovnici Vareva… A kontejner plavi je vlasništvo kuće i prodavnice i tu ne sme da baca smeće ko hoće….Narod je zlo!”, “Mnogo ste požurili sa kritikama žena je uredno odložila smeće na mestu gde je dozvoljeno”, pisali su izrevoltirani ljudi.

Ipak, bilo je i onih koji su iskoristili priliku za humoristične komentare, ostavljajući prostor za sumnju u cijeli događaj i podstičući razmišljanje da možda postoji drugačija pozadina priče.

“Možda je neka primopredaja”, “Možda je pozadina priče nešto sasvim drugo? E baš bi u po bela dana donela smeće tu pored kuća i čekala da je neko slika, hahah”, “Gore smeće nego ovo što baca”, komentarisali su ljudi.

Ovaj incident pokreće važna pitanja o društvenim normama, privatnosti i online ponašanju. Šta je prihvatljivo, a šta nije kada je riječ o korištenju javnih prostora i društvenih mreža? Kako procijeniti situaciju prije nego što se iznese javni sud? I koliko smo daleko spremni ići u borbi protiv stvarnih ili percipiranih prekršaja naših sugrađana?

Odgovori na ova pitanja su nužno složeni, a ovaj slučaj iz Novog Pazara je još jedan dokaz da svaka priča ima više strana. Zato je važno sagledati sve aspekte prije nego što se donese sud, i što je još važnije, prije nego što se taj sud iznese na društvenim mrežama.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.