Novi Pazar: Za nedelju dana više od 1.200 vakcinisanih

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Interesovanje građana za vakcinaciju je zadovoljavajuće, kazao je direktro Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić.

”Uzimajući u obzir jak antivakserski lobi i činjenicu da je protiv sezonskog gripa poslednjih godina vakcinisano do 2.000 osoba, te nedovoljnu zdravstvenu prosvećenost i nepoznanice vezane za ovaj virus, činjenica da smo do sada vakcinisali  preko 1.200 je zadovoljavajuća.

Međutim, imajući u vidu broj stanovništva taj odziv bi trebao da bude daleko veći kako bismo postigli onaj krajnji cilj, a on je da imamo negde između 60 i 70 % stanovništva koje će imati ta zaštitna anti tela kako bismo postigli taj kolektivni imunitet i kako bi smo se vratilio normalnom životu.”

Spahić podseća da je Novi Pazar među prvim gradovima u kojima je započet proces imunizacije. Korisnici u Gerontološkom centru i zaposleni su revakcinisani, a ovaj proces od subote će se obaviti i za 300 zdravstvenih radnika. Uporedo sa tim radiće se na vakcinaciji stanovništva, za šta je, objašnjava on, otvoren dovoljan broj punktova koji funkcionišu po protokolu.

”Otvorili smo veliki broj punktova, kada to  kažem mislim na šest punktova, jedan je u Zavodu za javno zdravlje koji funkcioniše periodično,  u zavisnoti od potreba, tri su u Domu zdravlja koji jako dobro funkcionišu i u kojima se dnevno vakciniše između 150 i 200 građana i pripremamo još tri  punkta u Domu omladine koji će ubrzo biti spremni.

Obezbeđen je dovoljan broj vakcina.U dva navrata je obezbeđena količina od po 1.200, juče smo dobili još 1.000 doza tako da imamo oko 3.400. Tutin ima 1.200 doza i svi zainteresovani treba samo da se prijave, dođu i prime prvu dozu, a nakon 21. dana ćemo ih pozvati da prime i drugu.”

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić kazao je da je odziv stanovništva u drugim gradovima u Srbiji ipak znatno veći, zbog čega je uputio apel i pozvao sve da se na vreme prijave za vakcinaciju.

On je rekao da će uskoro Novopazarcima biti dostupna i vakcina Sputnjik Ve, takozvana ruska vakcina.

(Rtv)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker