Novi Pazar – Proglas sa skupa podrške palestinskom narodu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Gledajući zastrašujuće prizore nasilja koji dolaze iz Palestine, mi, građani Novog Pazara i Sandžaka, podižemo svoj glas i upućujemo sledeći:

P R O G L A S

Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Nacijama, Arapskoj Ligi i svim ostalim akterima na geopolitičkoj sceni da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustave sukobi.

1. Moraju se zaštititi životi civila, naročito djece. Život je vrijedan! To je univerzalna vrijednost koja je sastavni dio svake vjere, kulture i
historije. Zato mi danas stojimo ovdje i jasno kažemo: Narod Palestine ima pravo i zaslužuje da svoj život živi dostojanstveno, u miru i bez straha.

2. Pozivamo Sjedinjene Američke Države da uzmu aktivno učešće i izbalansirani pristup prema obema stranama kako bi se pronašlo stabilno, održivo i dugoročno rješenje za
Izraelsko-Palestinske odnose.

Svjedoci smo da Evropska unija više nije u stanju da reši svoje unutrašnje probleme, a ne Izraelsko-Palestinski sukob koji traje decenijama. Stoga pozivamo SAD, posebno Bajdenovu
administraciju da uzme aktivno učešće u rješavanje ovog problema. To do sada, na žalost, nije bio slučaj, a naročito ne za vreme Trampovog mandata.

3. Pozivamo Arapske zemlje da ne zabijaju glavu u pijesak i ne okreću leđa Palestincima zarad svojih kratkoročnih ekonomskih, političkih i finansijskih interesa. Na žalost, arapska solidarnost i jedinstvo su, na slučaju Palestine, pali na ispitu. Niko nema pravo da isključuje Palestince iz dogovora koji se tiču njihove sudbine.

4. Moraju se obnoviti mirovni pregovori. Živimo u 21. vijeku i diplomatija je jedna od tekovina modernog svijeta. Ona je sposobna
da zaustavi sukobe, da spasi nebrojene živote i da donese mir i prosperitet tamo gde ga generacijama nije bilo. Zašto se od nje odustalo?

Mirovni pregovori se moraju obnoviti.
Pozivamo sve ljude da mirno i dostojanstveno izraze svoju soliradnost sa narodom Palestine!

Ne prihvatajmo retoriku koja opravdava nasilje. Dignimo glas!

“Trebamo biti tihi kada djeca spavaju, a ne kad umiru!” (rtvnp)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker