Novi Pazar prijeti da postane novo VELIKO ŽARIŠTE: Raste broj zaraženih, a imaju rekordno mali odziv za vakcinaciju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Raste broj zaraženih i hospitalizovanih od Kovida 19 u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Ali, ovaj deo Srbije ima i najmanji broj vakcinisanog stanovništva, među kojima je i veliki deo zdravstvenih radnika. Opravdano se strahuje da se ne ponovi prošlogodišnji junsko-julski scenario, kada je ovaj kraj bio najveće žarište u Srbiji.

U trenutku kada stanovnici iz zemalja u regionu dolaze u Srbiju da se vakcinišu, jer im države nisu obezbedile dovoljno vakcina, u Novom Pazaru, ne mogu da ih potroše, jer nema zainteresovanih. Lokalni zdravstveni zvaničnici to tumače širenjem glasina na internetu koje dovode građane u sumnju u bezbednost i efikasnost vakcine.

– Čekaću sa vakcinom. Nisam siguran u njen sastav. Mislim da nam nije sve rečeno – kaže Elvir kojeg smo zatekli dok čeka dete iz škole.

Amela, kaže da poznaje ljude iz svog okruženja koji su imali neželjene pojave nakon vakcinacije. Ali, ni ona kao ni Elvir nisu bili kategorični da neće primiti cepivo. Samo su kako kažu, sumnjičavi.

Statistika je neumoljiva. Broj vakcinisanog stanovništva koji ne prelazi šest odsto, upalio je alarm. Zato je direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša već dva dana u Novom Pazaru. Na tribinima na tri fakulteta, razgovarao je sa studentima i građanima.

– U vakcinama nema materija životinjskog porekla. I to je veoma bitno da znaju stanovnici ovog dela Srbije, u kojem je većinsko muslimansko stanovništvo. U većini država, za razliku od Srbije, nemate mogućnost izbor vakcine. Uzmite onu koja vam je na raspolaganju danas – rekao je Marjan Ivanuša na tribini na fakultetu u Novom Pazaru.

Marko Oljača, iz društva Koraci, koji je predvodio delegaciju stručnjaka koja je obišla ovaj kraj Srbije, kako bi posredovali u procesu iminizacije, kaže da je najbitnije razgovarati sa ljudima koji imaju funkcije, jer oni treba da budu primer vakcinacije.

– Ako bi se recimo verske vođe u nekom selu, prvi vakcinisali, onda postoji velika verovatnoća da će ga slediti jedan veći broj njih. Zato je bitno da pričamo sa ljudima – kaže Oljača. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker