NOVI PAZAR NA UDARU VIRUSA: Da li će doći do mutacije gripa i KORONE?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prisutna su tri tipa, ali mu je niska aktivnost

Pre skoro mesec dana virus gripa je potvrđen u Srbiji, a trenutno se, kako je za Telegraf.rs rečeno u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” registruje njegova niska aktivnost. U našoj zemlji su prisutna tri tipa ovog virusa, a ima ga u četiri grada. Kako nam je rečeno u Institutu “Batut”, grip cirkuliše u Beogradu, Nišu, Užicu i Novom Pazaru.

– Na osnovu dostavljenih rezultata laboratorijskih analiza od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, na teritoriji Srbije, virus gripa je u cirkulaciji na teritoriji Grada Beograda i to virus gripa tip A (H3) i A(H1)pdm09, a u Novom Pazaru, Nišu i Užicu virus gripa A (H3) – navode u Institutu “Batut” za Telegraf.rs  i dodaju:

– Registruje se nizak intezitet aktivnosti virusa gripa i lokalna geografska rasprostranjenost.

Virus gripa u Srbiji je dijagnostikovan 15. decembra, kod pacijenta u Beogradu, i tada je u Institutu “Torlak” otkriven gripa tipa A (H3).

S obzirom na to da imamo prisutan grip kad i kovid 19, što nije bio slučaj prošle godine, očekuje se da se i kod nas otkrije flurona, a to je istovremena zaraza kod istog pacijenta i gripom i korona virusom.

Imamo li fluronu?

U Institutu “Batut” pozivajući se na podatke iz Instituta “Torlak” kažu za Telegraf.rs da flurone kod nas još nema.

– Do sada, na osnovu dostavljenih rezultata laboratorijskih analiza od Instituta “Torlak“, na teritoriji Srbije nema istovremene infekcije virusom gripa i SARS- CoV- 2 – kažu u Institutu “Batut” za Telegraf.rs.

Flurona je, nakon Izraela, početkom januara, tačnije 4., registrovana i u našem regionu – najpre u Hrvatskoj, a zatim i u Republici Srpskoj.

U međuvremenu se grip sudario sa koronom i u Engleskoj.

Kako protiv korone, tako i protiv gripa, vakcinacija je najbolja prevencija.

– Pоrеd vаkcinаciје prеpоručuјu sе i оpštе mеrе prеvеnciје – izbеgаvаnjе bliskih kоntаkаtа sа оbоlеlim оsоbаmа, higiјеnа disајnih putеvа (pоkrivаnjе nоsа i ustа prilikоm kiјаnjа i kаšljаnjа pаpirnаtоm mаrаmicоm kојu оdmаh nаkоn upоtrеbе trеbа bаciti, а rukе оprаti tеkućоm vоdоm i sаpunоm), prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbеgаvаnjе bоrаvkа u zаtvоrеnim prostoru – navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Napominje se i da ukoliko оsоbа imа blаgi оblik bоlеsti prеpоručuје sе simptоmаtskа tеrаpiја:

– Ona pоdrаzumеvа mirоvаnjе, nаdоknаdu tеčnоsti, upоtrеbu аntipirеtikа – lеkоve zа snižеnjе pоvišеnе tеlеsnе tеmpеrаturе, а upоtrеbа аntivirusnih lеkоvа sprоvоdi sе sаmо pо prеpоruci lеkаrа. Аntibiоtici nisu dеlоtvоrni u lеčеnju gripа.

Inače, vakcinacija protiv gripa se ove godine sprovodi četvorovalentnom vakcinom Vaxigrip Tetra proizvođača Sanofi Pasteur, i vakcinom TorVaxFlu koju je proizveo Institut Torlak. Samo do 1. decembra vakcinisano je više od 300.000 građana. (Telegraf)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker