Novi Pazar – Među obolelima od korone ima i djece

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Korona virus ne jenjava.I dalje je prisutan, i dalje je svima nama veliki neprijatelj i veliki je znak pitanja do kada ćemo se boriti sa njim  jer se mere zaštite ne poštuju u meri u kojoj bi trebalo.

“Virus je potcenjen, građani i dalje ne shvataju koliko je opasan a odneo je mnogo života”, kazala je dr Vesna Despotović, načelnica Dečijeg dispanzera.  “Ono što je zabrinjavajuće je što među obolelima ima i dosta dece”, dodaje ona i bez obzira što je kod njih blaga klinička slika ona su prenosioci virusa kao i odrasli.

Dr Despotović je zamolila sve roditelje koji dovode decu na pregled da nikako ne ulaze bez maske i da sestri koja se nalazi na ulazu obavezno kažu zbog čega dovode dete i da kažu ako su pozitivni. Ukoliko je dete pozitivno, u Dečijem dispanzeru u okviru Doma zdravlja nalazi se kontejner gde roditelj odvodi dete, lekar dolazi i pregleda ga i daje dalje smernice.

U okviri Dečijeg dispanzera kod autobuske stanice, u Savetovalištu za mlade, osposobljene su prostorije u kojima se deca odmah testiraju i rade im se sve laboratorijske analize u vremenu od 9-11h. Takva deca treba da se stave u kućnu izolaciju 14 dana, da se sklone kontakata sa ostalim ukućanima, piju terapiju koju lekar prepiše i na taj način izbegnu veće komplikacije.

Prema podacima koje nam je dala dr Vesna Despotović, u poslednja tri dana testirana su 143 deteta od kojih je njih 14 bilo pozitivno. (rtvnp)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex