Novi Pazar / Javna je tajna da veći deo zaraženih lica šeta slobodno, obavlja kupovinu i na taj način u opasnost dovodi druge osobe

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Epidemiolog dr Safet Ganić kazao je za RTV Novi Pazar da epidemiološka situacija u Novom Pazaru i dalje ima tendenciju nestabilnosti.

Kada je reč o imunizaciji poslednjih dana zabeležena je povećana zainteresovanost građana za vakcinaciju. Do sada je, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Novom Pazaru vakcinisano 11. 912 lica, u Tutinu 1.418 i ove brojke se odnose na one koji su primili prvu, odnosno drugu dozu vakcine.

Imunizacija, ali prevashodno poštovanje potivepidemijskih mera od presudnog su značaja u borbi protiv aktuelnog virusa

”Ono što je bitno u prevazilaležnju trenutne epidemijske situacije jeste poštovanje protivepidemijskih mera. U situaciji kada je eskalacija prisutna, naročito u poslednjih dvadesetak dana potrebno je da nosimo zaštitne maske i da sprečimo svaki kontakt između obolelih i zdravih. Kada govorimo o proseku obolelih lica poslednjih desetak dana on se kreće oko 60, ali tu cifru treba uzeti sa relativnom rezervom jer je on sigurno i veći.

Lica sa blagom kliničkom slikom i asimptomatski bolesnici ne prijavljuju se kao bolesni i ne poštuju osnovnu meru karantina koja se savetuje, a ona podrazumeva da sva lica iz porodice ili kontakti obolelih trebaju biti 14 dana u kućnoj izolaciji. Javna je tajna da veći deo lica šeta slobodno, obavlja kupovinu i na taj način u opasnost dovodi druge osobe. Najveći broj onih koji zaraze druga lica jesu baš iz te grupe asimptomatskih i lica sa blagom kliničkom slikom” objašnjava dr Ganić.

Strogo je neophodan prekid kontakata, okupljanja, te obilaženje obolelih naglašava Ganić, ukazujući na značaj poštovanja mera propisanih od strane nadležnih.

”Nije stvar ovde samo u donošenju mera i ograničenja već u našem poštovanju istih. Ako ih ne budemo poštovali, ni jedna mera neće dati odgovarajuće efekte. Reklo bi se da poslednjih dana građani shvataju ozbiljnost situacije, da se više nose zaštitne maske i da se građani manje okupljaju. Kakav će biti dalji razvoj situacije i njen dalji tok najviše zavisi od našeg ponašanja” zaključuje on.

Upravo će poštovanje mera u velikoj meri uticati i na dužinu trajanja perioda aktivnosti i transmisiju virusa. Značajnu ulogu imaće i imunizacija.

”Nadam se da će se situacija stabilizovati u narednih 15 dana. Sve uz poštovanje protivepidemijskih mera i vakcinacije. Nismo jedini koji vrše vakcinaciju već se ona obavlja u celom svetu. Imali smo dovoljno vremena da budemo rezervisani i da proučimo sve, pozitivne i negativne efekte vakcinacije, i kada sve saberemo pozitivni efeti su veći od negativnih koji su minimalni. Vakcina štiti od teških oblika virusa a to je najbitnije, da se smanji broj hospitalizovanih i umrlih” kazao je dr Ganić za RTV Novi Pazar. (rtv)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.