Novi Pazar dobija “Smart city centar”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj i Grad Novi Pazar obezbedili su 75 miliona dinara za izgradnju i opremanje Regionalnog inovacionog smart city centra koji bi, kako je najavljeno na konferenciji, trebalo da počne sa radom do kraja godine.

Centar, površine preko 1.000 kvadrata, biće izgrađen u sklopu Kulturnog centra Novi Pazar, a prema rečima direktora Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA” Samira Kačapora, okupljaće mlade IT stručnjake iz ovog i okolnih gradova.

“Mladi stručnjaci informacionih tehnologija i drugih oblasti tu će moći da razvijaju svoje ideje, moći će da ostanu i doprinesu razvoju ove regije i da zarađuju plate po evropskim standardima”, rekao je Kačapor.

On je dodao da će Centar u početku poslovati u okviru “SEDA”-e, ali da postoji mogućnost da u budućnosti bude poseban poslovni entitet.

“Cilj nam je da Smart city centar preraste u tehnološki park koji će činiti nekoliko fabrika pod jednim krovom, gde će mladi razvijati svoje tržišno orijentisane IT firme. Ovim Centrom pravimo uslove za otvaranje novih, softverskih, fabrika”, poručio je Kačapor.

Naveo je i da će, umesto lokalne samouprave, operativne troškove budućeg Centra pokrivati Ministarstvo inovacija.

Menadžer postojećeg Regionalnog inovacionog Start-up centra Šemsudin Plojović kazao je da će novi, Smart city centar, raditi na edukaciji IT stručnjaka i njihovoj pripremi za tržište, sarađivati sa IT i kompanijama koje primenjuju inovacije i pomagati start up kompanijama.

“Tokom dve godine rada Start-up centra pokazali smo da Novi Pazar ima mnogo talentovanih i kreativnih mladih ljudi. Organizovali smo besplatne obuke za njih, a svi oni koji su ih uspešno prošli su našli zaposlenje. Takođe, pomogli smo osnivanje i osam start up kompanija. Prepoznaje se IT industrija u Novom Pazaru, već imamo 100 mladih koji rade ovde, od kuće, a zarađuju i troše svoje plate koje su znatno više od prosečnih u Srbiji”, navodi Plojović.

Direktor Kulturnog centra, partnera na realizaciji ovog projekta, Husein Memić ocenio je da je izgradnja Smart city centra najznačajniji projekat u poslednje vreme u Novom Pazaru.

“Centar će biti prva pametna zgrada u Novom Pazaru, a za 10 godina ćemo biti grad sa najviše inovacija. Nećemo imati odliv mladih IT stručnjaka”, poručio je Memić.

On je najavio da bi tender za izgradnju Centra trebalo da bude okončan do kraja juna, a da bi izgradnja i opremanje trebalo da budu završeni do kraja godine.

(Radio stoplus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
riki
riki
7 mjeseci ranije

sve mi na slike imamo

Bell
Bell
7 mjeseci ranije
Odgovor za  riki

I Aerodrom

Enes
Enes
7 mjeseci ranije

Mi vode u sred grada nemamo, a oni se zamlacuju projektima koji nikada nece biti realizovani. Ali bitno je da se ima projekat da bi se uzele pare i stavile u dzepove pojedinaca.

Živorad
Živorad
7 mjeseci ranije

Sama ideja je fenomenalna i korisna kao za Novi Pazar tako i za celu Srbiju. Želim vam uspeh i siguran sam da je to pravi izbor.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker