Novi Pazar čvorište narko-puteva: I Kavčanima ukrali drogu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Situacija je znatno bolja nego devedesetih godina, ali kriminal u Novom Pazaru je u blagom porastu, a ruta krijumčarenja između tog grada i Crne Gore, preko Rožaja i dalje je aktivna. Osim narkotika, primećeno je da se preko ovog grada i u njegovoj okolini formirana nova ruta kojom se krijumčare i ljudi, rezime je najnovijeg izveštaja Globalne inicijativne protiv transnacionalnog kriminala.

Nekoliko incidenata koji su se krajem prošle godine odigrali u Novom Pazaru ponovo su ovaj grad vratile na stranice hronike. Sredinom decembra u neposrednoj blizini policijske stanice odigrala se filmska pucnjava kada je lokalni vlasnik kluba iz automobila u pokretu, dok je na suvozačevom sedištu sedeo njegov sin, pucao na sugrađanina.

Dva dana kasnije, u sred dana, nekoliko hitaca je ispaljeno na gosta novopazarskog kafića, a napadač je naočigled brojih svedoka pobegao.

Uporedo sa tim, policija je gotovo svakodnevno otkrivala ugostiteljske lokale koji rade u nedozvoljeno vreme, kršeći mere za suzbijanje pandemije korona virusa… Činilo se da je u tom gradu zavladao opšti haos, a zbog niza incidenata Ministarstvo unutrašnjih poslova je poslalo specijalni tim Žandarmerije da povrati mir.

Ruta preko Rožaja

Problemi koji proteklih meseci drmaju Novopazarace uspeli su da njihov grad uvrste u novi izveštaj Globalne inicijativne protiv transnacionalnog kriminala, tačnije da peto izdanje Biltena o rizicima bude posvećeno njemu.

Geografska pozicija Srbije oduvek je bila privlačna švercerima različite robe, a položaj Novog Pazara, koji se praktično nalazi na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine izuzetno je značajna krijumčarima narkotika iz tog dela Srbije.

U izveštaju se objašnjava da situacija sa kriminalom u Novom Pazaru jeste nešto svetlija nego što je to bilo devedesetih godina, ali napominju da su se za razliku od prethodnog perioda, kada je ovaj deo Balkana bio mahom tranzitan, promenilo to što su se u međuvremenu razvili i proizvođači narkotika, a paralelno sa njima se širilo i tržište prodaje na malo.

Novi Pazar je bio ozloglašeno čvorište kriminala, izgrađeno oko porodice Hajrović. Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina, Hikmet Hajrović je slovio za jednog od najvećeg narko-bosa koji švercuje heroin iz Turske u Novi Pazar,  a droga koju je imao Hajrović bila je jedna od “najčistijih” u Evropi. Pojedine pošiljke merile su se u stotinama kilograma – navodi se u izveštaju i dodaje da je 2008. godine Stejt Departent ovaj deo Srbije nazvao “skladište heroina”.

Iako je nešto povoljnija situacija je daleko od sjajne. Samo od 2015. godine do danas 114 osoba je uhapšeno zbog droge, a sud u Pazaru je dosudio 281 godinu zatvora.

Ukrali drogu od kavčana

Interesantno je da je “biznis model” kriminalnih grupa u ovom gradu takav da bi neretko krali drogu od drugih narko-klanova. U izveštaju se navodi primer iz 2019. kada je grupa Novopazaraca u Sloveniji ukrala šest kilograma kokaina od kavačkog klana. Nekoliko meseci kasnije, član iste grupe ubijen je u Beogradu. Droga i oko 300.000 evra u kešu koje je imao sa sobom su nestali, objašnjavaju u izveštaju.

Droga koja se najviše krijumčari preko Zapadnog Balkana jeste mahom amfetamin, kokain, ekstazi (MDMA) i heroin, a primetan je i porast novih sintetičkih verzija kanaibsa i heroina.

Porast krijumčarenja migranata

Zbog pojačanih kontrola na granicama između Grčke i Severne Makedonije, sve veći broj migranata putuje alternativnim pravcima, a veliki deo njih ka Evropi ide kroz Albaniju. Jednom kada uđu u zemlju ili idu na sever prema Crnoj Gori ili na severoistok preko Kosova i Metohije u Srbiju.

– Pored toga, u poslednjih nekoliko meseci primetan je veliki broj pokušaja krijumčarenja ljudi preko Jadranskog mora direktno u Italiju. Grupa od 55 migranata koji su 9. januara spašeni kažu da su krijumčarima platili između 2.000 i 4.000 američkih dolara za bezbedan prevoz do Italije. Umesto toga, prevezeni su gliserom – navodi se u biltenu. (Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker