Nastavak uništavanja Stare čaršije: Niču moderne zgrade, nestaju tragovi bošnjačke kulture, vjere i tradicije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rušenjem starog duvara (zida), kako bi se obezbijedio prostor za izgradnju višespratnice u srcu Stare čaršije, polako nestaju posljednji tragovi kulture, vjere i tradicije Novog Pazara, a potencijal ovog grada kao turističke destinacije biva trajno narušen.

Odlukom grada Novog Pazara, kojim posljednjih trinaest godina rukovodi koaliciona vlast okupljena oko Sandžačke demokratske partije, investitorima je urbanističkim planom omogućena izgradnja višespratnica u svim dijelovima grada, bez obzira da li se zgrade podižu u Staroj čaršiji ili uz islamske kulturno-historijske spomenike.

Tako su zgrade najprije počele nicati u pješačkoj zoni, a zatim od kraja Prvomajske ulice, pod Hamam, pa sve do same Lejlek džamije.

Na ovaj način gradska vlast svake godine naplati milione eura na osnovu izdatih dozvola i penala koje investitori plaćaju za svako neobezbijeđeno parking mjesto, a kako trenutno u ovom gradu niče više od 1.000 stanova, od kojih većina nema parking, jasno je da su iznosi basnoslovni.

Da lokalna vlast na čelu sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem ne mari za izgled Stare čaršije najbolje se vidjelo 2015. godine kada je još jednom, na novo asfaltirana, umjesto da kamenom kockom bude popločana Prvomajska ulica. Kao da se vjerovalo da će turistima biti fascinantan doživljaj da vide novi asfalt i zgrade u Staroj čaršiji.

U prethodnom periodu Novi Pazar je ostao i bez bisera sandžačko-bošnjačke arhitekture. Pod sumnjivim okolnostima izgorio je Smajlbegovića han, a brojne begovske kuće su porušene kako bi se oslobodio prostor za podizanje zgrada.

O stepenu brige lokalne vlasti o kulturno-historijskim svjedoči i betoniranje bedema i njegovo pretvaranje u diskoteku.

Nažalost, Novi Pazar kao jedan od bisera islamske kulture na Balkanu nije uspio sačuvati autentičnu arhitekturu, kao što je sačuvalo Sarajevo ili Skoplje. Zato je želja građana Novog Pazara i Sandžaka da se ova kulturna baština vrati u svom punom sjaju.

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker