Momak iz Novog Pazara ga je pitao kakav je bio vo koji je jeo sa Karadžićem, a Đinđić je dao odgovor koji se danas najčešće citira…

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

I danas, 18 godina od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije za naših života, kada se pomene Zoran Đinđić prva asocijacija bude njegov citat: “Gledajte u budućnost, tamo će se sresti, vi i ja”.

Sada se već i zaboravilo kako je došlo do te njegove poruke jednom mladiću iz Novog Pazara.

Poruka je glasila: “Vi ste mlad čovek. Ja vam kažem, gledajte u budućnost. Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja. Pošto ja imam nameru da još živim u budućnosti”.

Mladić koji je postavio pitanje, na koje je dobio ovaj odgovor, bio je Fikret Halilović, koji je pre pet godina govorio za Nedeljnik o sećanjima na susret sa Đinđićem, u Novom Pazaru, kada je nova demokratska vlada imala “turneju” po Srbiji.

“Nisam tada imao još punih 18 godina, ali bio sam politički aktivan. To je taj kratak period od dve-tri godine koliko sam se bavio politikom. Srećom, vrlo brzo sam shvatio šta je politika i povukao sam se iz nje, naravno koliko je to moguće, jer je ovde svima život pretvoren u politiku. Zapravo, odmah posle Đinđićevog ubistva”, rekao je tada Fikret.

Tada je preneo i koja je pitanja postavio Đinđiću i bila su vrlo provokativna. Jedno je bilo zašto u svojim nastupima Bošnjake naziva muslimanima, a drugo – kakav je bio vo koji je sa Radovanom Karadžićem jeo na Palama.

Đinđić je rekao nije ni video tog vola za razliku od mnogih drugih volova koje je u međuvremenu video, kao i da je odrastao u multikulturnoj sredini gde nije bilo važno kako se ko zove.

Rekao je kako se politički najviše profitira insistiranjem na razlikama, na traženju krivaca na drugoj strani po bilo kom osnovu, čak i nacionalnom, kao i da se mi lako ujedinjujemo protiv nekoga, a da se teško ujedinjujemo za sebe…

Na kraju, Đinđić je izrekao tu ključnu rečenicu koja i danas ima snažnu simboliku.

“Ne kajem se zbog toga što sam postavio ta pitanja Đinđiću. Glavni razlog za ta pitanja bila su neka moja očekivanja posle petooktobarskih promena u kojima sam i ja kao omladinac učestvovao”, rekao je pre pet godina Fikret, kao i da je bio više nego zadovoljan Đinđićevim odgovorima.

“Mislio sam tada da mogu da menjam ceo svet. A onda ti neko ko je zaista bio autoritet tako nešto kaže. Bila je to ogromna motivacija za mene da sam na pravom putu. Ali onda je sve to otišlo s njegovim ubistvom”, rekao je Fikret Halilović. (Nedeljnik)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.