”MOJE DIJETE JE U NOVOM PAZARU” / Edin Čizmić u borbi za dijete pisao i Aleksandru Vučiću

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Edin Čizmić je u pravnoj borbi za svoje dijete sa pravosuđem u Srbiji, preciznije sa Sudom u Novom Pazaru, pisao i predsjedniku susjedne države Aleksandru Vučiću.

Potresnu priču ovog Sarajlije, koja je ganula mnoge građane, objavili smo u ranijem tekstu.

Sada donosimo i pismo koje je, u nemogućnosti da na drugi način ukaže na nepravdu koju trpi, Čizmić uputio Uredu predsjednika Srbije još krajem 2021. godine.

Edin Čizmić: Obratio se Vučiću kao državniku, ali i ocu

Pismo je poučno ne samo zbog toga kome je upućeno, nego i zbog sadržine koja, ako je tačna, pokazuje kakvu agoniju u borbi za svoje dijete, koje se već godinama nalazi kod porodice njegove rahmetli supruge u Novom Pazaru, trpi Edin Čizmić:

“Poštovani predsjedniče Vučiću,

Obraćam Vam se i kao državniku, ali i kao kao porodičnom čovjeku, ocu, koji bi za svoju djecu učinio sve. Ne znam kome bih se drugo obratio, a da mi je u stanju pomoći, nakon strašne nepravde koju trpim evo već treću godinu, kao da mi tragedija koju sam doživio gubitkom supruge nije bila dovoljno, nego mi se sada bukvalno pokušava oteti i dijete! Da, dijete!

Moje jedino dijete, kao i ja, žrtva smo strašne zloupotrebe prava i pravosudne farse u Republici Srbiji. Zato Vam se ovim putem i obraćam, u nadi da će moje pismo stići do Vas i da ćete svoj nesumnjivi autoritet iskoristiti kako biste postavili stvari na pravo mjesto i omogućili da i pravo i pravda budu zadovoljeni.

Moje ime je Edin Čizmić iz Sarajeva, državljanin sam Bosne i Hercegovine. Moja već pokojna supruga Elvira rođena je u Novom Pazaru, u Republici Srbiji.

Godinama smo živjeli u skladnom braku u Sarajevu. Jedino nam je nedostajalo ono najvažnije, a to je dijete. Napokon, nakon višegodišnjih pokušaja, uspjeli smo se ostvariti i kao roditelji.

Strašna tragedija

Ajlin Čizmić rođena je 26. jula 2016. godine u Sarajevu. Međutim, samo dva mjeseca kasnije (26.9.2016.) zadesila nas je strašna tragedija. Moja supruga Elvira preminula je u rodnom Novom Pazaru, dok je bila u posjeti majci, najvjerovatnije od ugruška krvi. Sa njom je bila i naša dvomjesečna beba.

Nakon te strašne tragedije, a na inicijativu Elvirine majke, koja je kasnije također preminula, dogovorili smo se da u prvo vrijeme o Ajlin brinu Elvirina majka i sestra Memnuna Jašarević, koja je također živjela u porodičnoj kući.

Dogovor je bio da dijete jedno vrijeme živi s njima, a da je ja kasnije, kad malo naraste, dovedem u Sarajevo i nastavimo zajedno živjeti, kao otac i kćerka.

Dolazio sam non-stop u Novi Pazar, koristio svaki slobodan trenutak da posjećujem dijete, slao novac, kupovao poklone i njima i djetetu.

I kad je već stiglo vrijeme da dijete povedem kući, u Sarajevo, dočekalo me je nešto strašno. Nekoliko članova Elvirine porodice, prije svih moje dvije svastike i šogor, rekli su mi da mi ne daju dijete jer su, da ih citiram, oni dali pare za vještačku oplodnju nakon koje je Ajlin rođena!

Išao je u policiju

To je bilo početkom avgusta 2019. godine.

Možete zamisliti kako sam se osjećao u tom trenutku. Išao sam u policiju u Novom Pazaru, rekli su mi da to nije slučaj za njih i da oni ne mogu ništa uraditi bez naredbe suda i socijalne službe.

Išao sam i u Tužilaštvo u Novom Pazaru, ali su mi tako rekli da je tužilac otišao i da se neće vraćati iako sam imao zakazan termin. Znači, policiju i tužilaštvo ne zanima što je meni bukvalno oteto dijete!

Možete zamisliti kako sam se osjećao u tom trenutku. Ali, uspio sam se sabrati i krenuti legalnim putem da dobijem svoje dijete, vjerujući u pravni sistem Republike Srbije. Svi advokati su me ubjeđivali da je sudski proces stvar rutine, da je nemoguće da pored živog roditelja dijete pripadne nekom drugom!

Međutim, gotovo dvije i po godine od tada dijete ne samo da nije sa mnom, nego su mi čak uskratili pravo da viđam kćerku dok traje suđenje!

U avgustu 2019. sam podnio tužbu sudu u Novom Pazaru, tražeći da mi se vrati dijete, jer je neovlašteno kod njih. Nikakvu punomoć nikad im nisam dao. Jedino sam potpisao da oni mogu uzimati Elvirinu penziju.

Suđenje poput farse

Suđenje, koje je počelo po mojoj tužbi, pretvorilo se u pravu farsu. Stalno su odgađana ročišta, proces se otegao unedogled, sudija se apsolutno stavio na njihovu stranu.

Bio je toliko maliciozan da me je namjerno pitao da li sam od marta 2020. do septembra 2020. posjećivao dijete, iako je dobro znao da je zbog pandemije koronavirusa bilo gotovo nemoguće prelaziti državne granice.

Do sada sam dokazao da su slagali sve što su tvrdili na sudu. I to je vjerovatno bio razlog da je sud uradio nešto strašno. U jeku suđenja po mojoj tužbi, sud je odlučio da ga prekine!

Oni su tražili da mi se oduzme roditeljstvo, što je sud uvažio, pa je suđenje po mojoj tužbi prekinuto, a počelo po njihovoj.

Advokati tvrde da je slučaj montiran

Gdje to ima, kakvo pravosuđe to radi. Advokati tvrde da je slučaj montiran i od strane Socijalne službe u Novom Pazaru. Muzafera Fakić vodi slučaj u Socijalnoj službi koja je, odgovorno tvrdim, korumpirana i radi sve što može da mi naškodi.

Fakić mi je doslovno rekla da ne mogu imati dijete jer nosim naočale i imam šećer?

I dok je Socijalna služba u Novom Pazaru pisala bljuvotine i izmišljotine o meni, Socijalna služba Novi Grad Sarajevo dolazila je u moj stan, obavila razgovor sa mnom i konstatovala da ispunjavam sve uvjete da dijete živi sa mnom, jer imam stalan posao i vlastiti stan.

Toliko sam vjerovao u pravosuđe u Novom Pazaru da sam pristao na zahtjev suprotne strane da idem na psihijatrijsko vještačenje i da ga obavi neuropsihijatar iz Novog Pazara.

Ima i svjedoke

Neuropsihijatar kojeg je odredio sud po zahtjevu suprotne strane me je pregledao, naravno, zaključio da mi se privremeno oduzme dijete. I to ne zbog toga što meni nešto “fali u glavi”, nego zbog mišljenja Socijalne službe iz Novog Pazara da mi se oduzme dijete!

A Socijalna služba je to zaključila nakon što su pojedinci iz Elvirine porodice plašili malo dijete riječima da će je “pojesti njen otac” i njihovih tvrdnji da dijete neće da me vidi. Zamislite kakvi su to monstrumi da se na taj način obraćaju i plaše dijete?

Za to imam svjedoka koji još nije svjedočio. A imam svjedoke i za pokušaj fizičkog napada na mene ispred suda u Novom Pazaru od strane dvije svastike i šogora uz prijetnje smrću. Iduće ročište je zakazano za 21. decembar.

Dijete nisam vidio od januara ove godine (2021.). Zato vam se obraćam ovim putem. Pitam da li je normalno ovo što se dešava jednom roditelju.

Ako zanemarimo apsurd da se uopšte vodi sudski proces o tome kome će pripasti dijete pored živog roditelja, koji ispunjava sve uslove za roditeljstvo, kako je moguće da dijete nije sa roditeljem tokom suđenja?

Ko dozvoljava ovu brutalnu zloupotrebu pravosudnih institucija Republike Srbije. Šta da radi čovjek kojem, nakon smrti supruge, pokušavaju oteti i još jedino vrijedno što mu je ostalo u životu, njegovo dijete?

U nadi da ćete pročitati moje pismo i učiniti sve u Vašoj moći da pravda pobijedi, želim Vam sve najbolje.

Srdačan pozdrav, Edin Čizmić”, navodi se u Čizmićevom pismu.

Stigao i odgovor

Nakon nekog vremena, stigao je i odgovor iz Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije:

“Poštovani gospodine Čizmiću,

Predsjedniku Aleksandru Vučiću obratili ste se sa žalbama na rad pravosudnih organa i Centra za socijalni rad Novi Pazar.

Uz potpuno razumijevanje problema na koji ukazujete, a imajući u vidu ustavne ovlasti predsjednika Republike, obavještavamo Vas da smo Vaš dopis proslijedili u nadležnost Ministarstvu pravde i Ministarstvu za brigu o porodici, sa molbom da nadležne službe sagledaju Vaše navode i da ih o tome obavijeste pisanim putem u zakonskom roku.

Zahvaljujemo Vas se na obraćanju i ukazanom povjerenju koje pružate predsjedniku gospodinu Aleksandru Vučiću”, navodi se u odgovoru koji je potpisao generalni sekretar predsjednika Republike Srbije.

Kako nam je Čizmić prenio, “nadležne službe” su ocijenile da nije bilo kršenja propisa.

No. da to baš i nije tako pokazao je primjer o kojem smo jučer pisali, a iz kojeg se vide kako se ne poštuju ni sudske odluke.

“Hvala na odgovoru iz Vučićevog ureda, u svakom slučaju. To pokazuje da je barem neko pročitao pismo. Međutim, nisam imao iluzija da će, kako to dođe na niže nivoe, odgovor biti takav kakav je stigao.

Očito je da su Vučićevi saradnici na uvid dobili samo dio dokumentacije. Jer da su dobili sve na pregled, sigurno bi primijetili niz neregularnosti koje prate cijeli proces.

Nisam siguran koliko su nadležne službe detaljno i provjeravale sve ove podatke, jer da jesu, sumnjam da bi zaključile je sve po propisima. Uostalom, ko sam ja njima, pa da bi se “trgnuli” da mi pomognu?

Mada, ja ne tražim da mi bilo ko pomaže, već samo da poštuje zakon. Izgleda da je i to previše”, rezignirano će Čizmić.

(Raport.ba)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker