Mladi u Novom Pazaru nezainteresovani za vakcine

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Epidemiološka situacija u Novom Pazaru se poboljšava I ide ka stabilizaciji”, svi parametri koje prati Zavod za javno zdravlje su u padu. Ono što zabrinjava epidemiologe u Novom Pazaru je I dalje nizak broj vakcinisanih građana ispod 30 odsto, a posebno nezainteresovanost među mladima.

“Posle dužeg vremena drago nam je da saopštimo povoljne epidemiološke vesti, a to je da se epidemiološka situacija poboljšava,ide ka stabilizaciji i u narednom periodu ka normalizaciji”, rekla je portparolka Zavoda za javno zdravlje Majda Iković.

Poslednjih dana u padu je broj hospitalizovanih pacijenata. Ukupno se u bolničkim uslovima od kovida 19 leči 11 pacijenata. Manji je i broj pregleda u kovid ambulanti ispod 50, a u poslednjih sedam dana je na dnevnom nivou broj novootkrivenih slučajeva u proseku 6 što je 8% od ukupnog broja poslatih uzoraka.

“Sagledavajući parametre i celokupnu situaciju, a podučeni junom prošle godine , moramo upozoriti na opreznost i opravdanu bojaznosst da smo se prevremeno opustili, vratili normalnom načinu života i zaboravili na virus.Virus je tu,među nama, u opticaju i vrlo brzo menja antigensku strukturu , mutira, što dovodi do pojave novih serotipova i podtipova sa težom kliničkom slikom i brzim transmisijama”, dodala je Iković.
I dalje je nizak procenat vakcinisanih građana.

“Jedini način da se smanji virulentnost virusa je brza i uspešna vakcinacija.Ono što nas zabrinjava je manje od 30% vakcinisanih, 18,779 je primilo prvu dozu, a u potpunosti je imunizovano 16.932 građana. Posebno nas zabrinjava mali procenat vakcinisanih od 18 do 40 god.starosti. Imamo dovoljno svih vakcina, punktovi su spremni da vakcinišu i 500 lica dnevno. Apel lokalnoj samoupravi i svim odgovornim licima da se jače uključe u proces kampanje, a mladima da je ovo istorija, da je ovo njihov grad i da snose deo pune odgovornosti za dalju sudbinu grada. Кojim putem će dalje krenuti epidemija zavisi prevashodno od mladih. Ukoliko krenu putem vakcinacije velika verovatnoća je da ćemo pobediti , a ukoliko i dalje bude nezainteresovanosti i neodgovornosti očekuje se pogoršanje.

Iković je još jednom podsetila da se protivepidemijske mere moraju poštovati, te poručila predstavnicima svih institucija I organizacija da motivišu mlade da se vakcinišu što masovnije.

(RTVNP)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker