Međedović: Minimum dvije hiljade eura kazne za snimanje javnog kršenja sigurnosti u saobraćaju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pojačan intenzitet saobraćaja, sve više automobile, prevoznih sredstava uopšte, gužve na putu a  uglavnom isti broj saobraćajnica predstavlja dodatan rizik za saobraćajne nesreće i smrtne ishode. I u Srbiji su veliki problem radovi na putu, nedovoljno dobra signalizacija, neopreznost učesnika u saobraćaju, tehnički neispravna vozila.

Kaznena politika predstavlja nešto što se zove generalna prevencija. Ukoliko pooštrimo kaznenu politiku utječemo na sve one koji učestvuju u saobraćaju da se plaše da izvrše prekršaj jer će odgovarati za to. Svakako da ima efekta ali za one osobe koji su zavisnici od droga i alkohola to njih ne zanima. Zaista je pitanje šta rade ti ljudi koji skupe 18 kaznenih poena, o kakvoj se svijesti čovjeka radi.

Ta osoba se vodi kod psihijatra da se vidi da li je stvarno normalnog psihičkog stanja kada može da učini takav prekršaj.

Konkretne mjere su neophodne barem na onim mjestima gdje su učestale nesreće. U svakoj PU pa i u Novom Pazaru postoje posebna odjeljenja koja se bave statistikom.

Na osnovu tih mjesta gdje se dešavaju prekršaji i konstantno ponavljaju treba pojačati kontrolu dodatne saobraćajne signalizacije ili sigurnosnih kamera sve s preventivnog aspekta Svaki snimak je dokaz i može se koristiti protiv tih osoba.

Ono što bih predložio kao neku mjeru da ukoliko je neko vozio 200km/h I pritom se snimao, a radi se o tome da javno predstavlja prekršaj i ugrožavanje bezbjednosti da se za to dodatno kazni. Ako je previđena kazna od hiljadu eura da minimum bude dvije hiljade, kaže doc.dr. Enver Međedović kriminalist, IUNP (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex