Kako su priče o svinjskom želatinu i sterilitetu pogoršale stanje u Pazaru: Narod sumnja u vakcine

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok se i drugim krajevima epidemijska situacija smiruje, Novopazarci kvare prosek, piše Telegraf

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je danas Novi Pazar kao jedan od tri grada u kojima je epidemijska situacija zbog korona virusa loša. Ovaj grad, nekako je sve vreme od početka epidemije u centru pažnje, jer kad god se situacija u drugim gradovima smiruje, deluje da Novopazarci kvare prosek. Državni sekretar Mirsad Đerlek kaže za Telegraf da je problem u nedovoljnoj vakcinaciji, a to su proizvele priče da u vakcinama “ima svinjskog želatina i da vakcina izaziva sterilitet”.

U ovom gradu je 20. aprila ukupan broj osoba kod kojih je dijagnostikovan kovid iznosio 5.131. Dan kasnije bilo je 5.167, 22. aprila – 5.208, 23. aprila – 5.247, u petak, 24. aprila 5.292, a u ponedeljak 26. aprila 5.332.

To znači da se na dnevnom nivou se kovid potvrdi kod više od 30 Novopazaraca. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za Telegraf.rs da situacija jeste loša, ali da nije dramatična, međutim, da izostanak dramatične situacije nikoga ne treba da teši jer su na samom začelju kolone. 

– Situacija jeste takva kako je rekao predsednik. Nije dramatična, ali smo zaostali, na dnu tabele smo. Ja to pratim na dnevnom nivou, nema nikakvog pogoršanja drastičnog ali je minimalno poboljšanje.  Imali smo novih zaraženih na dnevnom nivou od 68 do 72 pre 15 dana, a poslednja četiri dana imamo 35 do 38. Međutim, ni to nije dobro jer treba uvek dodati puta 4, 5 onih koji se ne javljaju lekaru i ne testiraju – rekao je Đerlek za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima, u bolnici u Pazaru jutros je bilo smešteno 76 pacijenata, a u privremenih 52 i niko ne zahteva kiseoničku terapiju.

Kako ističe, ovi se dešava jer je slav odziv za vakcinaciju, a povrh svega se ne poštuju mere, kao i u ostatku Srbije.

– Slab je odziv uopšte u tom regionu za vakcinaciju, i to je direktna posledica samog povećanja novoobolelih odnosno PCR pozitivnih. Od samog početka i u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici izuzetno je mala zaintersovanost za vakcinaciju. Mislim da su pojedini političari to dosta ispolitizovali, iznosili dezinformacije, pa je bilo priča da se u vakcinama nalazi svinjski želatin. Zato su SZO i proizvođači dostavili papire da nema svinjskog želatina. 

–  Ljude je strah i da će neko od mlađih imati problem sa sterilitetom. Ja im uvek kažem korona je ta koja pravi sterilitet. Odneo sam im odluku Republičke stručne komisije za ginekologiju i stav SZO da vakcina ne izaziva sterilitet već korona. Pokušaćemo, a i idemo da razgovaramo na terenu, išli smo u sela koja su na granici sa Crnom Gorom i ono što me ohrabruje jeste da kada pričamo sa njima, oslobađamo ih bespotrebnog straha – kaže Đerlek.

Podseća da je država uradila sve – obezbedila bolnicu i opremu, kao i više vakcina nego u celoj Srbiji.

– Ali, političari, nažalost, rade što se njima sviđa. Mene hrabri što je, ipak, napravljen pomak u poslednjih mesec dana. Bilo je 5.000 vakcinisanih a sada je 11.500. To je daleko od onoga što mi želimo ali se kreće napred. Ali, ako uzmemo u obzir celu situaciju u Srbiji, mi smo na začelju, što nije dobro – rekao je Đerlek.

Na pitanje koliko je otvaranje ugostiteljskih objekata u Novom Pazaru uticalo na epidemijsku situaciju, on ističe da nije, ali da se jednostavno mere krše i u Pazaru, kao i u celoj Srbiji.

Najteži period za Novi Pazar bio je u julu prošle godine, kada im je dnevno umiralo po više osoba. (Telegraf)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker