Kafa na žaru, specijalitet Novog Pazara (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stara čaršija u Novom Pazaru jedno je od retkih mesta u Evropi gde se kafa priprema na tradicionalan način kao u vreme dok nije postojala struja – na žaru.

Bilo da je gorka, srednja ili slatka – kafa pripremeljena na žaru ima poseban ukus i miris. U „Teferiču“ zatičemo i goste iz Turske. Jedan je njihov državljanin, a drugi naše gore list. Obojica smatraju da je podjednako dobra i ova pazarska kao i istambulska.

Recept za ovaj starinski napitak jednostavan je – dve kašičice kafe na šoljicu vode. Peče se polako u bakarnoj ili čimkenoj džezvi na prosutom žaru.

Kafu iz „Teferiča“ naručuju skoro u svim dućanima u Prvomajskoj ulici.

Objekat datira iz doba Osmanlija. Kroz istoriju je više puta menjao namenu. Kafečajnica, ovakva kakvu je i danas vidimo, počela je da radi pre skoro pola veka. Smeštena je u Staroj čaršiji u Prvomajskoj ulici na nekadašnjoj Carskoj džadi.

Ovde su nekada bili brojni dućani i hanovi u koje su svraćali karavani trgovaca prenoseći svilu i kadifu i druge tražene proizvide iz Istanbula prema Skoplju. Stari dućani su se i danas zadržali ali umesto topota konja danas se mogu videti samo moderna vozila.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker