Jutros je vazduh u Novom Pazaru najzagađeniji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine (za sedam časova), ovog jutra najlošiji vazduh udišu Novopazarci, tamo je kvalitet vazduha ocenjen kao “veoma zagađen”. U delovima Beograda, Pančevu, Pirotu, Smederevu, Valjevu, Kosjeriću i Užicu vazduh je “zagađen”.

Vazduh se ovog jutra u pojedinim gradovima u Srbije vidi – visoka je koncentracija PM 2.5 i PM 10 čestica.

Srednja vrednost kvaliteta vazduha u Beogradu, gde je najviše mernih stanica, pokazuje da je vazduh zagađen, a najlošiji vazduh je u Zemunu, Lazarevcu, Obrenovcu i Velikim Crljenima.

U Zemunu je koncentracija PM 10 čestica ovog jutra prešla 113 mikrograma po metru kubnom.

Inače, kada je koncentracija ovih čestica u vazduhu između 0 i 20 mikrograma po metru kubnom, kažemo da je kvalitet vazduha odličan, a dobar je dok ne prelazi 40 mikrograma. Do 50 mikrograma vazduh je prihvatljiv, a preko toga kažemo da je vazduh zagađen.

Hirurške maske nisu od pomoći u borbi protiv PM-10 čestica, ali nano-maske jesu.

Uticaj na zdravlje stanovništva

Kada je vazduh zagađen, zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, piše na sajtu Beokoma.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da ih preusmere na obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Kada je vazduh jako zagađen, ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama.

Preporuka za celokupnu populaciju je da se izbegavaju sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da se skrati boravak na otvorenom. (Rts)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.